Nieuwsbrief
Een nieuw begin

Het Collectieboek van Joost Grootens

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is opnieuw overzichtelijk gepresenteerd in Het Collectieboek. Grafisch ontwerper Joost Grootens zorgde in samenwerking met het museum voor de inhoudelijke presentatie van het boek.

Bezoeker leest het Collectieboek van Joost Grootens, foto: Ernie Buts
Bezoeker leest het Collectieboek van Joost Grootens, foto: Ernie Buts

Het boek toont verschillende manieren waarop de collectie van het museum kan worden gepresenteerd. Uiteraard volgens de klassieke criteria voor het maken van een selectie, zoals een alfabetische ordening. Door middel van acht thema’s wordt ook een nieuwe vorm van het presenteren van een collectie in boekvorm getoond. Thema’s als Zwart-wit, Tafels en Verzamelaars geven op een onorthodoxe manier een dwarsdoorsnede van de collectie. Een ander thema is 27 centimeter, de hoogte van het collectieboek zelf.

Van groot naar klein
De collectie van het museum is ook met infografische indexen inzichtelijk gemaakt. Zo zijn 163 kunstwerken op grootte gesorteerd; een installatie van Pipilotti Rist is op schaal afgebeeld naast ‘De verheerlijking van Maria’ van Geertgen tot Sint Jans. Een andere manier van sorteren, die Grootens heeft toegepast, is een selectie werken louter in zwart/wit. Het organiseren van informatie middels infografische indexen is de specialiteit van Joost Grootens. In 2009 ontving hij hiervoor de Rotterdam Designprijs.

Het Collectieboek van Joost Grootens is te koop in de museumwinkel, in de webshop van het museum en bij geselecteerde boekwinkels in Nederland voor slechts € 25. In Nederlands, Engels, Frans en Duits beschikbaar.

                      Collectieboek Museum Boijmans Van Beuningen

In het museum
Naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe Collectieboek, heeft Joost Grootens in het museum een presentatie ingericht. De manieren waarop een collectie kan worden geordend zijn hier met elkaar vergeleken. In een vitrine zijn bijvoorbeeld objecten uit de collectie op tijdstip van ontstaan te zien. In de andere vitrine staan dezelfde objecten op grootte gegroepeerd. De presentatie in het museum is nog tot en met 10 februari 2013 te zien.

Terug