Nieuwsbrief
Nieuwsbrief zomer 2008
zomer 2008

Kunstwerk uitgelicht: Rood Katoen

Kunstenaar Roy Villevoye, wiens tentoonstelling Detours deze zomer te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen, over zijn installatie Rood Katoen (2000): ‘De Asmat Papoea’s van Papua, de huidige provincie van Indonesië, lopen van oudsher naakt rond. In de loop van de 20ste eeuw is kleding geleidelijk ingevoerd door mensen van buiten die hen bezochten. Een kledingstuk is tot op de dag van vandaag voor de Asmat een zeer gewaardeerd en kostbaar artikel. Het kan slechts worden verkregen als geschenk of door het van Indonesische landverhuizers te kopen met geld dat is verdiend door zware fysieke arbeid voor hen te verrichten.

Roy Villevoye, Rood Katoen, installatie, 2000
Roy Villevoye, Rood Katoen, installatie, 2000

Ik verwonderde mij over de manier waarop de Asmat met hun eigen kleding omgingen. Hun bewerkingen hadden iets opmerkelijks en unieks en leken volledig geïntegreerd te zijn in de Asmat cultuur. Zijn de scheuren en sneeën een vervolg op de traditionele inkervingen in hun huid? Is het vertoon en uitsloverij, of een protest tegen de (kleding)voorschriften van de Indonesiërs, de huidige machthebbers in hun gebied? Of is er iets anders in het spel?

Ik besloot een aantal van de T-shirts te verzamelen. Om te voorkomen dat ze speciaal naar mijn smaak bewerkt zouden worden, verzamelde ik de T-shirts alleen op de eerste dag van een bezoek aan een dorp. Alle getoonde T-shirts zijn dus authentiek en zonder mijn tussenkomst voor eigen gebruik vervaardigd.’

Terug