Nieuwsbrief
Herfstvakantie in Boijmans

Boekentip van Deirdre

Wil je een verhaal horen? Zo begint het boek 'Het ding en ik'. Op een dag ligt er op het strand een groot, vreemd ding, dat misschien nog wel het meeste op een reusachtige theepot lijkt. Het ziet er een beetje verdrietig en verloren uit. Niemand leek te zien dat het er was, behalve een jongen.

Illustratie door Shaun Tan
Illustratie door Shaun Tan

Die middag spelen Het Ding en de jongen samen. Als niemand het ding komt ophalen, besluit de jongen er een thuis voor te zoeken. De jongen woont in een grijze, grauwe stad, waar iedereen en alles op elkaar lijkt, druk bezig is, niet op of om kijkt en nergens in geïnteresseerd is. Na lang zoeken vindt hij een plekje voor het Ding: een soort weeshuis met allerlei wonderlijke, kleurrijke wezens. 

Als je het boek uit hebt, dan vraag je je af of de jongen alles heeft gedroomd of verzonnen. Het Ding en de fantasievolle wezens in het boek lijken erg op kunstwerken van Jeroen Bosch of Salvador Dalí en die kunstenaars maakten ook wat ze in hun fantasie bedachten. Ga maar eens in de zalen 5 en 36 van Museum Boijmans Van Beuningen kijken. Misschien vind je het museum dan opeens veel lijken op die plek in het boek: een plek waar allemaal mooie dingen zijn, die er anders uit zien dan wat je gewend bent. 

Er is ook een mooie film van het boek gemaakt. Een voorfilmpje kan je bekijken op: www.thelostthing.com

Shaun Tan, 'Het ding en ik', 2012 (vertaald door Bart Moeyaert)

Via deze prijsvraag van Querido (de uitgever) kun je het boek winnen!
 

Deirdre Carasso
Deirdre werkt in het museum en is moeder van drie dochters. Ze vindt het heel leuk om samen met ze een boek te lezen. Alle bijzondere boeken over kunst tipt ze voor Boijmans Club kids!

Terug