Nieuwsbrief
Nieuwsbrief zomer 2008
zomer 2008

Aankoop Aertsen

‘Het offer van Iphigeneia’ is een van de achttien tekeningen die van de 16e-eeuwse kunstenaar Pieter Aertsen bekend zijn. Museum Boijmans Van Beuningen heeft deze bijzondere tekening aan de collectie toegevoegd.

Pieter Aertsen (Amsterdam, 1507/8-1575), Het offer van Iphigeneia, ca. 1560, tekening in pen in bruin op papier, 119 x 260 mm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Pieter Aertsen (Amsterdam, 1507/8-1575), Het offer van Iphigeneia, ca. 1560, tekening in pen in bruin op papier, 119 x 260 mm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

De Amsterdamse kunstenaar Pieter Aertsen (1507/8-1575) staat bekend om de combinatie van religieuze voorstellingen met een keukeninterieur, marktscène of een overdadig groente- of fruitstilleven. Hij verwierf er grote populariteit mee en was een van de beroemdste schilders van zijn tijd.

Het museum bezit weliswaar vier schilderijen van Aertsen, maar een tekening ontbrak tot dusver. Met de aankoop van ‘Het offer van Iphigeneia’ gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Stilistisch sluit de pentekening aan bij andere tekeningen van Aertsen, die worden gekenmerkt door een vlotte, zwierige stijl. Met zijn langgerekte, maniëristische figuren doet Aertsen zijn bijnaam Lange Pier eer aan.

De tekening verbeeldt een scène uit de tragedie ‘Iphigeneia in Aulis’, in 406 voor Christus geschreven door Euripides. Iphigeneia moet door haar vader Agamemnon, aanvoerder van de Griekse legers, geofferd worden om de godin van de jacht Artemis gunstig te stemmen. Op het laatste moment wordt het gruwelijke lot van Iphigeneia afgewend door Artemis zelf, die haar onzichtbaar maakt en ongemerkt wegvoert. In de tekening is het moment uitgebeeld dat Agamemnon zijn zwaard opheft om zijn dochter te doorsteken.

De tekening is afkomstig uit een Berlijnse kunsthandel en is aangekocht tijdens de jaarlijkse kunstbeurs Salon du Dessin in Parijs. De aankoop is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006).

Terug