Nieuwsbrief
Opening ‘De weg naar Van Eyck’ & win een arrangement

Restauratie ‘De drie Maria’s aan het graf’

Een half jaar lang werd in het restauratieatelier van Museum Boijmans Van Beuningen gewerkt aan de restauratie van het meesterwerk ‘De drie Maria’s aan het graf’. Na uitvoerig onderzoek wordt er niet meer aan getwijfeld dat dit schilderij daadwerkelijk door Jan van Eyck zelf is geschilderd.

Onthulling schilderij na restauratie; met Annetje Boersma en Friso Lammertse. Foto: Kees Spruijt.
Onthulling schilderij na restauratie; met Annetje Boersma en Friso Lammertse. Foto: Kees Spruijt.

Na een uitgebreid onderzoek met behulp van infrarood- en röntgentechnieken, werd het schilderij vanaf maart 2012 gerestaureerd in het restauratieatelier van het museum. Door de restauratie zijn bijzondere details weer zichtbaar geworden. Zo is zelfs het vuil dat Van Eyck schilderde op de ramen van de gebouwen te zien. Ook het licht van de opkomende zon dat op de stad valt - een detail dat alleen Jan van Eyck zo kon schilderen - straalt weer.

‘De drie Maria’s aan het graf’ is de enige Van Eyck in Nederlands bezit en behoort tot de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het paneel werd in 1958 opgenomen in de museumcollectie, bij de verwerving van de collectie van scheepsbaron D.G. van Beuningen. Het schilderij vormde de kroon op zijn kunstverzameling en was tevens zijn duurste aankoop ooit.

Over de restauratie en de geschiedenis van ‘De drie Maria’s aan het graf’ is een film gemaakt die in de tentoonstelling te zien is. Bekijk de trailer van deze video nu al op ARTtube, het online videokanaal van vijf samenwerkende musea uit Nederland en Vlaanderen.

De restauratie is mogelijk gemaakt door Nedspice.
 

Terug