Nieuwsbrief
Nieuwsbrief zomer 2008
zomer 2008

Van museumentrée tot publieksplein

Op maandag 26 mei 2008 is gestart met de herinrichting van het entréegebied van het museum. Er ontstaat een eigentijdse ontmoetingsplaats voor kennis en cultuur. Dit publieksplein met meerdere functies is straks voor iedereen gratis toegankelijk via de binnenplaats.

Ontwerpschets nieuwe publieksplein, Haunting Dogs Full of Grace
Ontwerpschets nieuwe publieksplein, Haunting Dogs Full of Grace

Het nieuwe publieksplein beslaat de benedenverdieping van het tentoonstellingsgebouw van de architect Bodon en de recente aanbouw van het architectenduo Robbrecht en Daem in 2003. De transparantie van het ontwerp van Bodon wordt goeddeels hersteld. Het contact met de straat, de binnenplaats en het museumpark keert terug. Het publieksplein omvat een nieuwe museumwinkel en een mediacafé. Daarnaast worden de ontvangstfaciliteiten opnieuw vormgegeven. Aan het plein liggen de kunsthistorische bibliotheek en een nieuw prentendepot en –kabinet. Jurgen Bey geeft vorm aan het educatieve centrum van het museum.

Voor de inrichting zijn zes voornamelijk Rotterdamse ontwerpers een gelegenheidssamenwerking aangegaan. Ted Noten, Jurgen Bey, Frank Bruggeman, Wieki Somers, Simon Heijdens en Bertjan Pot hebben zich hiervoor de naam Haunting Dogs Full of Grace aangemeten.
Het nieuwe prentenkabinet wordt ingericht door Marieke van Diemen. De werkzaamheden worden begeleid door ToornendPartners uit Haarlem en de begeleidende architecten zijn Molenaar en Van Winden architecten uit Delft.

Het nieuwe entreegebied is vanaf zaterdag 27 september voor het publiek geopend. Tijdens de werkzaamheden geeft de originele ingang onder de toren toegang tot het museum.

Terug