Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief augustus 2012

Nieuw onderwijsaanbod

Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt en organiseert voor het onderwijs tal van programmaís en activiteiten. Ook dit schooljaar bieden we een aantal nieuwe onderwijsprogrammaís.

Taal en kunst tijdens 'kunst-praat' in het museum. Foto: Fred Ernst.
Taal en kunst tijdens 'kunst-praat' in het museum. Foto: Fred Ernst.

Primair Onderwijs
kunst-praat
Het Rotterdams onderwijsbeleid ‘Beter presteren’ beoogt betere onderwijsprestaties vooral op gebied van rekenen en taal. Museum Boijmans Van Beuningen haakt hierop aan met de nieuwe museumles ‘kunst-praat’. Deze museumles is bedoeld voor leerlingen van groep 3 en 4. De leerlingen worden tijdens deze les gestimuleert hun ideeen en gedachten te verwoorden. Bij ieder kunstwerk staat een woord met woordweb centraal. Daarnaast krijgen ze per werk een uitdagende opdracht. Ze bedenken passende woorden, geven elkaar aanwijzingen, verwoorden gedachten en formuleren vragen. De museumles duurt een uur en is uit te breiden met een drama workshop van een half uur. Tijdens de workshop spelen de geleerde woorden weer een bijzondere rol.

Voortgezet Onderwijs
Yeah Boij (i.s.m. het HipHopHuis)
Tijdens dit nieuwe programma maken leerlingen straatkunst geinspireerd door museumkunst. Leerlingen krijgen in Museum Boijmans Van Beuningen een rondleiding langs schilderijen uit verschillende periodes. Daarna geeft een Rotterdamse ‘street artist’ in het HipHopHuis een inleiding over straatkunst en maken de leerlingen met behulp van graffiti-stencils van schilderijen zelf een kunstwerk met een geheel eigen boodschap. Het programma duurt 2,5 tot 3 uur.

Kunstonderdompeling
Kunst hangt niet altijd plechtig aan de muur. Soms zijn kunstwerken heel (inter)actief en mag je er een balletje in trappen of zelfs op plassen. De rondleiding neemt de leerlingen mee langs kunstwerken die niet voldoen aan de omschrijving van ‘schilderijtje aan de muur’. Doel is om de leerlingen kennis te laten maken met andere vormen van kunst: de readymade, kunst op de grens van vormgeving, videokunst, installaties of kunst waar je zelf onderdeel van wordt.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze programma’s of om te reserveren, zie www.boijmans.nl, kopje ‘onderwijs’.
Voor vragen kunt u terecht bij de afdeling Educatie & Publieksbegeleiding: educatie@boijmans.nl of 010-4419 471 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 11 tot 15 uur).

 

Terug