Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief augustus 2012

Docentendag 31 oktober

Op woensdagmiddag 31 oktober organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een docentenmiddag voor docenten van het primair - en voortgezet Onderwijs rondom de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck'. Naast een toelichting van conservator Friso Lammertse is er ook een bijzondere workshop te volgen.

Jan en/of Hubert van Eyck, De drie Maria's aan het graf, olieverf op paneel, 1425-1435, verworven met de verzameling van D.G. van Beuningen 1958
Jan en/of Hubert van Eyck, De drie Maria's aan het graf, olieverf op paneel, 1425-1435, verworven met de verzameling van D.G. van Beuningen 1958

Programma
13:30 – 14:00 inloop met koffie en thee
14:00 - 14:30 uur toelichting op de tentoonstelling De weg naar Van Eyck door conservator Friso Lammertse
14:30 - 14:45 uur toelichting educatief aanbod bij de tentoonstelling De weg naar Van Eyck en het middeleeuwenlab door Karen de Moor, senior medewerker onderwijs.
14:45 - 15:00 korte pauze
15:00 - 16:30/17:00 uur: ‘Als kinderen kijken’ presentatie met workshop door kunstenaar Wolf Brinkman en leerkracht Petra Schoenmakers.

De tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck'
Een van de grote raadsels van de Nederlandse kunstgeschiedenis is de schijnbaar plotselinge opkomst van het ‘realistische’ en technisch uiterst verfijnde werk van Jan van Eyck (Maaseik? ca. 1390 - Brugge 1441). Vaak wordt hij beschouwd als een revolutionair; als uit het niets zorgde hij met zijn geniale talent voor een volledig nieuwe richting in de kunst. Hoe kwam Van Eyck tot zijn bijzondere schilderkunst? De tentoonstelling De weg naar Van Eyck toont meesterwerken van tijdgenoten rondom de kunstwerken van Van Eyck zelf en belicht zodoende de context waarbinnen zijn werk heeft kunnen ontstaan.

Presentatie en workshop: als kinderen kijken
Leerkracht Petra Schoenmakers van de Imeldaschool en kunstenaar Wolf Brinkman zijn geïnteresseerd in de manier waarop kunst het taal- en rekenonderwijs kan ondersteunen en verdiepen. Dit najaar nemen leerlingen van de Imeldaschool tien weken lang als een kunstdetective één kunstwerk onder de loep. Ze weten echter niet waar ze naar kijken. Het proces van analyseren en interpreteren wordt in tien weken nauwlettend gevolgd en gedocumenteerd. Het project wordt gepresenteerd vanuit het perspectief van kunstenaar en leerkracht en is bedoeld om leerkrachten uit het primair - én voortgezet onderwijs kennis te laten maken met deze manier van werken.

Zelf ervaren
De spelregels die kinderen bedenken in hun manier van analyseren worden tijdens het project vastgelegd. Na de presentatie mogen deelnemers aan de hand van deze spelregels zelf het museum in en kijken met andere ogen, interpreteren op een manier zoals alleen kinderen dat kunnen waarna er gelegenheid is om plenair met elkaar de ontdekkingen te delen.

Meer informatie en aanmelden
Klik hier voor meer informatie over het programma van de docentenmiddag.
U bent van harte uitgenodigd om kosteloos de docentendag bij te wonen. Aanmelden is noodzakelijk en kan door een email o.v.v. docentendag te sturen naar educatie@boijmans.nl. Vergeet niet uw volledige naam, de naam van uw school en het aantal personen waarmee u wilt komen te vermelden.

Terug