Nieuwsbrief
Design en mode in het museum
Augustus 2012

Frans Dijkmeijer & Gielijn Escher

Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ organiseert Museum Boijmans Van Beuningen sinds 2011 grote en kleine designtentoonstellingen. Deze zomer zijn onder meer de tentoonstellingen van afficheontwerper en -verzamelaar Gielijn Escher en het werk van textielontwerper Frans Dijkmeijer te zien.

Tentoonstellingsoverzicht Frans Dijkmeijer, foto: Lotte Stekelenburg
Tentoonstellingsoverzicht Frans Dijkmeijer, foto: Lotte Stekelenburg

Frans Dijkmeijer
In het ontwerp van zijn stoffen kenmerkt de hand van Frans Dijkmeijer (1936-2011) zich door zijn fascinatie naar nieuwe structuren die ontstaan door de constructie van de bindingen en de draden. In zijn zoektocht naar textiele innovaties werd Dijkmeijer geïnspireerd door een aantal terugkerende thema’s. Zo heeft de kunstenaar door middel van experimenteren gezorgd voor een mooie witte wafelstof. Een ander experiment had betrekking op het variëren van de strepen, kleurverloop en gebruik van schaduw. Dijkmeijer zei hierover: “Het is heel moeilijk om een streep te maken die niet al op een ander lijkt.” Een derde variatie zorgde voor een crêpebinding. Al deze thema’s zijn ook in de tentoonstelling terug te zien. In deze ARTtube-film vertelt Frans Dijkmeijer over de manier waarop hij zijn stoffen ontwierp

De tentoonstelling ‘Frans Dijkmeijer - Een leven weven’ is nog te zien tot en met 30 september 2012. De stoffen in deze tentoonstelling zijn geproduceerd door de gerenommeerde Deense textielfabrikant Kvadrat. Ontwerper Bertjan Pot (1975) zorgde voor de inrichting van de tentoonstelling.

Tentoonstellingsoverzicht Gielijn Escher, foto: Lotte Stekelenburg

Gielijn Escher
Precies vijftig jaar geleden werd het eerste affiche van Gielijn Escher (1945) gedrukt. Sindsdien zijn in opdracht van onder meer toneel- en dansgezelschappen, orkesten en musea honderden ontwerpen gevolgd. Escher’s affiches vallen op door het pakkende ontwerp, opvallende kleuren en een perfecte ambachtelijke uitvoering.

De zelf ontworpen affiches van Gielijn Escher zijn in het ene deel van de zaal te zien. Het andere deel toont een selectie van de verzameling affiches die de kunstenaar sinds zijn tiende jaar samenstelde. Met enkele duizenden exemplaren is zijn collectie nu een van de grootste van Nederland. In de tentoonstelling presenteert Escher een selectie van zijn Duitse affiches.

Naast ontwerper en verzamelaar van affiches plakte Gielijn Escher de affiches ook zelf in de stad. Als ‘wildplakker’, maar later ook legaal, verhief de kunstenaar het plakken tot een ware kunst. De tentoonstelling ‘Gielijn Escher - Leven voor affiches’ is dan ook door Escher zelf ingericht.

Terug