Nieuwsbrief
Design en mode in het museum
Augustus 2012

De Collectie Vormgeving

In de loop van 2012 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen De Collectie Vormgeving in een vernieuwde opstelling op de begane grond van het Van der Steurgebouw. In zeven zalen toont het museum een dertigtal thema's uit de geschiedenis van de vormgeving, aan de hand van objecten uit de middeleeuwen tot nu.

Bezoekers in het museum, foto: Fred Ernst
Bezoekers in het museum, foto: Fred Ernst

De vernieuwde opstelling van de Collectie Vormgeving vindt gefaseerd plaats. In juli en augustus zijn de eerste vier zalen onder handen genomen. Naar verwachting zal eind van dit jaar de laatste hand worden gelegd aan de herinrichting. De collectie wordt zowel chronologisch als thematisch in de zalen gepresenteerd. Een aantal zalen wordt niet betrokken bij de herinrichting om ruimte te houden voor wisselende opstellingen en actuele vormgeving, zoals de Design Column.

Ontwikkelingen en evoluties
In de vernieuwde opstelling wordt onder meer aandacht geschonken aan de evoluties die in de toegepaste kunst en vormgeving zijn opgetreden. Veel nieuwe ontwerpen vloeien voort uit eerdere ontdekkingen; compleet nieuwe of ‘andere’ objecten werden in de geschiedenis zelden gewaardeerd door klanten en consumenten. Zo is bijvoorbeeld in de tentoonstelling te zien hoe men sinds de 16e eeuw het glas steeds helderder probeerde te krijgen, dat het ontwerp van het zilver uit de 17e eeuw steeds complexer werd, maar ook dat het glazuur van het ambachtelijke aardewerk rond 1900 steeds uitzonderlijkere kleuren kreeg. De ontwerpers focusten zich dus voornamelijk op het aanpassen van een bestaand product.

Vanwege de gefaseerde opbouw van de collectieopstelling kunt u de komende maanden soms enkele doorgangsproblemen ondervinden. Op de website vindt u actuele informatie hierover.

Terug