Nieuwsbrief
Komkommer in de Loods

Deidre's boekentip: Panamarenko

Kennen jullie de kunstwerken van de Belgische kunstenaar en uitvinder Panamarenko? Van die vliegende, varende, rijdende, zelf verzonnen constructies van schroeven, kabels, doeken en allerlei vreemde voorwerpen?

Panamarenko
Panamarenko

Er is nu een boek over zijn kindertijd, toen Panamarenko nog geen Panamarenko heette, maar Henri van Herwegen. Want de naam Panamarenko heeft hij zelf verzonnen, net als al die bijzondere uitvindingen van hem. In het boek staan verhalen over zijn lieve papa en mama, duikboten, het vliegtuig dat Henri ziet neerstorten in de oorlog, de mooie kevers die de aardappels in de groentetuin opeten, zijn vriendengroepje 'De Patatjes' en over zijn vogel Jantje Kokoke, die overal met hem mee naar toe gaat. Jantje Kokoke mag zelfs mee op vakantie, naar Frankrijk:

“Op de camping waren Henri en Jantje Kokoke in geen tijd vedetten. Jantje Kokoke vloog boven de tenten en de caravans en Henri riep ‘kom’ voor de Vlaamse kampeerders, en ‘viens’ voor de Franstaligen en dan circelde Jantje Kokoke met veel oh’s en ah’s van het publiek terug naar beneden en kwam uiteindelijk onder luid applaus op de schouder van zijn baasje neer”. 

Veel van wat Henri als kind meemaakt, gebruikt hij later in zijn kunstwerken. Henri was eigenlijk al jong een kunstenaar, zonder dat hij het zelf wist. In het boek staan allemaal foto’s van kunstwerken en foto’s uit het foto-album van zijn familie.

De Kleine Panamarenko van Brigitte Minne (uitgeverij De Eenhoorn, 2012) is het eerste deel in een reeks boeken over de jeugd van hedendaagse kunstenaars. En het is voor kinderen van 9 jaar en ouder. Klik hier om het boek te bestellen.

Deirdre Carasso
Deirdre werkt in het museum en is moeder van drie dochters. Ze vindt het heel leuk om samen met ze een boek te lezen. Alle bijzondere boeken over kunst tipt ze voor Boijmans Club kids!
 

Terug