Nieuwsbrief
De zomer van Boijmans
Juni 2012

Design in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen wordt door velen gezien als een museum speciaal voor design. Niet verwonderlijk; het beschikt over een van de mooiste collecties vormgeving en industriŽle vormgeving van Nederland. Het museum maakt veel tentoonstellingen op dit terrein, waaronder in het afgelopen jaar Nieuwe energie in design en kunst en de Rotterdam designprijs 2011.

Gielijn Escher, Affiche Lucian Bernhard, Stiller, 1908, lithografie
Gielijn Escher, Affiche Lucian Bernhard, Stiller, 1908, lithografie

Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ worden sinds 2011 grote en kleine designtentoonstellingen georganiseerd, zoals deze zomer de tentoonstelling van afficheontwerper en verzamelaar Gielijn Escher. Ook de verzameling Fins glas van Cor en Sjoukje de Wit valt binnen het designprogramma, net als de langverwachte tentoonstelling van Frans Dijkmeijer (1936-2011) met stoffen van textielfabrikant Kvadrat.

Conservator Mienke Simon Thomas stelde samen met Gielijn Escher de tentoonstelling 'Gielijn Escher - Leven voor affiches' samen. Wij stelden Mienke Simon Thomas alvast een aantal vragen over deze kleurrijke tentoonstelling. Haar antwoorden kunt u hier lezen.

In de zomermaanden start het museum ook met de Design Columns. In deze actuele presentaties toont het museum elke drie maanden wat er op dat moment gaande is in het designveld aan de hand van een aantal werken en actuele uitspraken van ontwerpers en critici. Het museum zal zich met de Design Column de komende jaren onder meer inzetten om een brede maatschappelijke en culturele dialoog te prikkelen.

Vooruitblik
Vanaf de zomer vernieuwt het museum de inrichting van de collectie vormgeving. Gefaseerd worden de zalen in 2012 opnieuw ingericht met bijzondere stukken uit de kunstnijverheid- en designcollectie van het museum. In december is de herinrichting volbracht. Vanaf 29 september zijn ook de ontwerpen van de winnares van de Han Nefkens Fashion Award, de Koreaanse Rejina Pyo, te zien in het museum in een bijzondere presentatie.

In het voorjaar van 2013 staat een grote tentoonstelling op de agenda in de Bodonzalen, getiteld 'HAND MADE: lang leve het ambacht' waarin het vakmanschap, ambacht en handwerk tot leven komen. Naast een thematische presentatie van de eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen, toont het museum ook vaklieden en ontwerpers aan het werk.

Terug