Nieuwsbrief
De zomer van Boijmans
Juni 2012

Minimal Myth

Deze zomer is meer hedendaagse kunst te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Vanaf 2 juni gaan hoogtepunten uit de Minimal Art collectie van het museum de confrontatie aan met werken van speciaal uitgenodigde hedendaagse kunstenaars.

Donald Judd - Galvanized Iron 17 January 1973, aankoop Fonds W. van Rede, 1979
Donald Judd - Galvanized Iron 17 January 1973, aankoop Fonds W. van Rede, 1979

De tentoonstelling ‘Minimal Myth’ zet twee generaties kunstenaars naast elkaar. Twintig Minimal Art kunstenaars uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, komen samen met dertien daartoe speciaal uitgenodigde hedendaagse kunstenaars. In de grote Bodonzaal van het museum zijn sculpturen, schilderijen, prenten, tekeningen en fotografie te zien.

Minimalistische iconen en hedendaagse uitvoering
De Minimal Art kunstenaars komen uit de jaren 60 en 70. Iconen als Carl Andre, Donald Judd, Mel Bochner, Jan Schoonhoven en Ad Dekkers zullen te zien zijn in deze tentoonstelling. De hedendaagse kunstenaars - onder meer Oscar Tuazon, Monika Sosnowska, Nathan Hylden, Raphael Hefti, Ned Vena, Martijn Hendriks en Nick Oberthaler - laten in hun werk zien te zijn geïnspireerd door de ideeën en de werkwijze van de Minimal Artists. Ze hebben deze concepten en denkbeelden - zonder afbreuk te doen aan hun eigen personaliteit - gebruikt in hun eigen werk. Het zijn voornamelijk jonge kunstenaars, 30 tot 40 jaar oud, en voor sommigen is het de eerste keer dat hun werk in een museum is te zien.

Geschiedenis van de ‘Bodonzaal’
‘Minimal Myth’ is te zien in de Bodonzaal. Dit deel van het museum is geopend in 1972 en gemaakt om in het museum ruimte te bieden aan grote installaties van kunstenaars uit die tijd. Zo werd het mogelijk om de installatie ‘A Computer Which Will Solve Every Problem in the World / 3-12 Polygon’ van Walter De Maria te tonen. Dit kunstwerk van 75 elementen is door de kunstenaar speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen ontworpen. Hoewel dit werk van Walter De Maria niet te zien zal zijn tijdens de tentoonstelling 'Minimal Myth', zal de sfeer van de tentoonstelling vergelijkbaar zijn met deze installatie. Een sfeer waarin juist de Bodonzaal prima tot zijn recht komt.

'Minimal Myth' is te zien tot en met 16 september.

Klik hier voor het programma van de opening.

Stuur een e-card van 'Minimal Myth'.

Terug