Nieuwsbrief
Kunst4Kids en meer...
16 april 2012

Sarkis in de Onderzeebootloods

De zomer komt er weer aan en Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam maken zich op voor een nieuwe editie in de Onderzeebootloods. Dit jaar nodigden zij de Turks-Armeense kunstenaar Sarkis uit om een installatie te maken in de Rotterdamse haven, speciaal op maat van de Onderzeebootloods.

Sarkis bij de Onderzeebootloods. Foto: Tot en met ontwerpen
Sarkis bij de Onderzeebootloods. Foto: Tot en met ontwerpen

Sarkis (1938), geboren in Istanbul uit een Armeense familie en momenteel woonachtig in Parijs. Zijn achtergrond combineert hij met de uitgangspunten van de Westerse Minimal Art en conceptuele kunst. Vanaf de jaren 70 maakt hij over de hele wereld installaties waarmee hij ruimtes transformeert door middel van een breed scala aan materialen, zoals neonletters, video, licht en muziek. Sarkis’ oeuvre omvat vele installaties waarin hij bestaande kunstwerken uit musea onderdeel maakt van zijn werk. In 2008 was hij al een keer te gast in het museum en creëerde een installatie met de beeldencollectie van Schoufour-Martin. In 2010 werd hij door het Centre Pompidou uitgenodigd voor een solo-tentoonstelling. Telkens verdiept hij zich in de oorsprong en ziel van werken van andere kunstenaars en de ruimte waarin deze zijn gepresenteerd: “Wat mij interesseert is hoe ik een gesprek aan kan gaan met een historisch geladen omgeving, en hoe onze twee geschiedenissen - mijn eigen en die van de omgeving - samen zullen komen in een beeld”.
Geïnspireerd door 17de eeuwse kerkinterieurs van de Nederlandse schilder Pieter Saenredam, transformeert Sarkis de Onderzeebootloods van bijna 5000m2 tot een sacrale plaats. Het formaat van de loods, de klanken van een carillon en de kleuren van een zonsopgang versterken de gewijde sfeer. De compositie ‘Litany for the Whale’ van John Cage, die permanent te horen is in de tentoonstelling, verwijst naar de geschiedenis en gebruiksfunctie van de loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd. U kunt door de twee grote loodshallen wandelen of een van de -met witte donsveertjes beplakte- fietsen nemen en zo de installatie ontdekken.
Deze tentoonstelling ‘Ballads’ is te zien van 2 juni t/m 30 september in de Onderzeebootloods op het RDM terrein in Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten die het museum organiseert rondom ‘Ballads.’

Bekijk video's van voorgaande tentoonstellingen in de Onderzeebootloods op Arttube:

Elmgreen & Dragset (2011)

Atelier van Lieshout (2010)

Terug