Nieuwsbrief
Kunst4Kids en meer...
16 april 2012

Kwetsbare Van Eyck wordt in Boijmans gerestaureerd

Annetje Boersma en Eva van Zuien werken in het restauratieatelier van Museum Boijmans Van Beuningen, achter gesloten deuren, aan de intensieve restauratie van het werk ‘De drie Maria’s aan het graf’ (1425-1435) door Hubert van Eyck.

Atelier Boersma restaureert 'De drie Maria's aan het graf' van Hubert van Eyck in het restauratie-atelier van Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Tot en met ontwerpen
Atelier Boersma restaureert 'De drie Maria's aan het graf' van Hubert van Eyck in het restauratie-atelier van Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Tot en met ontwerpen

Het kwetsbare schilderij ligt op een grote ‘operatietafel’ waar beide restaurateurs er samen, door de microscoop en met fijne instrumenten, aan kunnen werken. Op 13 oktober wordt het schilderij in volle glorie gepresenteerd in de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’.

Annetje Boersma: “Door de eeuwen heen hebben er verschillende behandelingen op het schilderij plaatsgevonden om het te behouden voor de toekomst. Deze behandelingen hebben hun sporen nagelaten. Daarnaast bestaat de drager van het schilderij uit houten planken, en deze zijn altijd gevoelig geweest voor vocht- en temperatuurinvloeden. Hierdoor heeft het verfoppervlak een bepaald craquelé en zit de verf hier en daar los. De planken zijn ooit van elkaar gehaald en daarna opnieuw verlijmd, en er zit een barst in de bovenkant van het hout. Deze verschijnselen komen nu naar boven en vertellen het verhaal van de conditie van het schilderij. Desondanks is het over het algemeen in een goede staat.”

Eva van Zuien: “We behandelen, onder de microscoop, hele kleine stukjes tegelijk. We zijn nu bezig de oude vernis- en lijmlagen te verwijderen, en hierdoor komt het oorspronkelijke oppervlak van Van Eyck weer tevoorschijn. Vóór het schilderij in oktober gepresenteerd kan worden, moeten we de oude restauratiesporen verwijderen. Daarna zal het tweede deel van de restauratie van start gaan: het retoucheerproces. We zullen dan alle kleine beschadigingen die tevoorschijn zijn gekomen zelf retoucheren (invullen) zodat de voorstelling weer leesbaar wordt.”

Bekijk de demo rondom de restauratie.

Vanaf 13 oktober kunt u het schilderij bezichtigen in de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’, waar naast dit werk andere topstukken van Van Eyck worden getoond tezamen met vele andere prachtige werken waardoor Van Eyck zich heeft laten inspireren. Lees hier meer over de restauratie of stuur een e-card.

De restauratie is mogelijk gemaakt door Nedspice.

Kom bij ‘De kring van Van Eyck’
Mede dankzij de steun van leden van ‘De kring van Van Eyck’ gaat de tentoonstelling rondom Van Eyck dit najaar definitief door. De steunbetuiging van deze particulieren, en belangrijke toezeggingen van sponsoren, vormen genoeg draagvlak om de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ in uitvoering te nemen.
Het besluit om de tentoonstelling doorgang te laten vinden, is genomen met de verwachting meer sponsors te zullen werven. Om De kring zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat elk lid verder werft. Maar het is uiteraard ook mogelijk om slechts lid te worden zonder te werven met een bijdrage van minimaal €1000.
Het museum heeft uw hulp nog steeds hard nodig om deze tentoonstelling zo mooi mogelijk te kunnen presenteren. De leden van De kring worden op bescheiden wijze bedankt met een speciale preview op 11 oktober.

Op de website leggen enkele leden uit wat hun motivatie is om zich aan te sluiten bij ‘De kring van Van Eyck’.

Geïnspireerd en/of geïnteresseerd? Kijk op onze website voor meer informatie!

Terug