Nieuwsbrief
Nieuwsbrief najaar 2007
Najaar 2007

Vreemde dingen: Surrealisme en design

Op 29 september opende in Museum Boijmans Van Beuningen Vreemde dingen: Surrealisme en design. Deze tentoonstelling trok al meer dan 30.000 bezoekers en werd uitstekend ontvangen in de pers:
'Surrealistische trance' de Volkskrant
'Verfrissend ... verbeelding aan de macht' De Standaard
'Een adembenemende verzameling onmogelijke voorwerpen' de Groene Amsterdammer
Vreemde dingen is nog te zien tot en met 13 januari 2008.

Overzicht Vreemde dingen: Surrealisme en design in Museum Boijmans Van Beuningen. Tentoonstellingsontwerp van de modeontwerpers Walter Van Beirendock en Dirk Van Saene. Foto Fred Ernst.
Overzicht Vreemde dingen: Surrealisme en design in Museum Boijmans Van Beuningen. Tentoonstellingsontwerp van de modeontwerpers Walter Van Beirendock en Dirk Van Saene. Foto Fred Ernst.

Het museum toont met Vreemde dingen: Surrealisme en design de bizarre wereld van het surrealisme hier voor het eerst in al zijn veelzijdigheid. De tentoonstelling werd vormgegeven door Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene en laat zien hoe deze stroming vanaf de jaren twintig doorwerkte in ondermeer mode, theaterontwerpen, architectuur en interieur. Wereldberoemde schilderijen van Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst zetten samen met de meest excentrieke objecten uit de twintigste eeuw de toon.

Museum Boijmans Van Beuningen herbergt een vooraanstaande collectie surrealistische kunstwerken. Deze topstukken zijn te zien samen met kunstwerken en objecten afkomstig uit particuliere verzamelingen en museumcollecties van over de hele wereld.
Het surrealisme, waarvan Vreemde dingen vele honderden stukken toont, ontketende in de jaren twintig een ware visuele en intellectuele revolutie. De invloed van de kunststroming, gebaseerd op de ideeën van Sigmund Freud over Traumdeutung (droominterpretatie) en de maatschappijvisie van Karl Marx, was destijds groot en merkbaar tot op de dag van vandaag.

Vreemde dingen biedt een breed spectrum aan voorwerpen, zoals meubels, schilderijen, sculpturen, mode-items en juwelen, architectuurmodellen, keramiek, textiel, affiches, foto's en films. Van het strijkijzer met spijkers van Man Ray, de oorbellen die Yves Tanguy beschilderde voor Peggy Guggenheim, tot Meret Oppenheims Tafel met vogelpoten en de dramatische Skeletjurk van Elsa Schiaparelli.

De toonaangevende Antwerpse modeontwerpers Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene zijn door Museum Boijmans Van Beuningen uitgenodigd voor het tentoonstellingsontwerp. Zij smelten de ruim driehonderd uitmuntende, niet eerder bij elkaar getoonde objecten samen tot een hedendaagse surrealistische ervaring. Het duo heeft een concept ontwikkeld dat geïnspireerd is op de rol die de etalagepop speelt als fetisj van de surrealisten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in een internationaal samenwerkingsverband met het Victoria and Albert Museum in Londen en het Guggenheim Museum Bilbao.
Vreemde dingen is mede mogelijk gemaakt door het HGIS-Cultuurprogramma en de Mondriaan Stichting.
Media Partner: Hollands Diep.

Terug