Nieuwsbrief
Boijmans Club Special

Boekentip van Deirdre

Denk je dat goed kijken makkelijk is? Ik denk van niet. Joke van Leeuwen heeft een heel mooi boek geschreven over kijken. Het heet: Een halve hond heel denken. Voor kinderen die hun ogen willen gebruiken en voor volwassenen die denken dat ze het allemaal wel hebben gezien.

Een wereldbol
Een wereldbol

Het staat vol met grappige gedachten, verhalen en plaatjes. Zoals het oude Griekse verhaal over twee schilders, die Zeuxis en Parassios heetten. Zeuxis zei tegen Parassios dat hij een schilderij had gemaakt van een jongen met een mand druiven op zijn hoofd. Die druiven zagen er zo echt uit, zei Zeuxis, dat de vogels kwamen aanvliegen om er van te eten. 

Zoiets kan ik ook zei Parassios. 
Op een dag ging Zeuxis naar Parassios om te zien of het waar was. Hij zag een schilderij staan waar een gordijn voor hing. Haal dat gordijn eens weg, vroeg Zeuxis. Maar het was geen echt gordijn, het was door Parassios geschilderd. Toen zei Parassios tegen Zeuxis: jij kan de dieren laten geloven dat het echt is wat je maakt, maar ik kan het de mensen laten geloven. 

In het boek staan bij dat verhaal twee plaatjes, van een wereldbol die geen bol is, maar een langgerekte tekening... Als je het boek uit hebt, dan kan je veel beter kijken dan dat je eerst deed!

Een langgerekte tekening

 

Deirdre Carasso, hoofd afdeling educatie van het museum 


Terug