Nieuwsbrief
Boijmans Club Special

Een eindeloze spiegelkamer...

Jij, jij, jij en nog eens duizend keer jij... Het museum heeft een kunstwerk waarin je verduizendvoudigt. Je hoeft alleen maar het kleine verborgen kamertje binnen te gaan in het entreegebied. Je vindt het als je (voorbij de kassa en de garderobe) onder het grote net van Pipilotti Rist doorloopt.

De oneindige spiegelkamer (Infinity Mirror Room) van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama.
De oneindige spiegelkamer (Infinity Mirror Room) van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama.

Dit kleine kamertje is de oneindige spiegelkamer (Infinity Mirror Room) van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Alle wanden zijn bedekt met spiegels. Zodra je de deur achter je sluit, zie je overal om je heen je spiegelbeeld, en daar weer een spiegelbeeld van en nog een keer en nog een keer. De vloer heeft Kusama bedekt met bolle witte uitstulpsels van stof met rode stippen. En ook die worden wel duizend keer weerspiegeld. 

Yayoi Kusama is inmiddels al ouder dan tachtig jaar, maar maakt nog steeds kunstwerken. Deze spiegelkamer maakte ze toen ze veel jonger was en in New York woonde. Daar wist ze iedereen te verrassen met het gekke kamertje. Ze maakte de kamer omdat ze eens wat anders wilde dan een schilderij aan de muur of een beeld op een sokkel. Ze wilde kunst maken waarin je helemaal verdwijnt.
Ga zelf maar eens kijken. Of nog beter: stap er zelf maar eens in!


Terug