Nieuwsbrief
Boijmans in muzikale sferen
Maart 2012

Winnaar Rotterdam designprijs 2011

Hergebruiken van leegstaande panden voor de creatieve industrie. Met dit ontwerp won Rietveld Landscape de Rotterdam designprijs 2011.

Winnaar Rotterdam Designprijs 2011, foto: Fred Ernst
Winnaar Rotterdam Designprijs 2011, foto: Fred Ernst

Op zondag 12 februari ontving Rietveld Landscape met Vacant NL uit handen van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, de Rotterdam designprijs 2011. Vijftien genomineerden streden vanaf eind november voor de felbegeerde prijs. Het winnende project was eerder al te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakte de tentoonstelling op de Biënnale in opdracht van het Ministerie van OCW met daarbij de innovatie-agenda 'Architectuur als Noodzaak' als uitgangspunt.

Volgens de jury
De installatie roept de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot het heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie. De overheid wordt uitgedaagd geen geld te geven, maar sleutels te overhandigen zodat er in ‘de tussentijd’ verbindingen en kruisbestuivingen ontstaan. Volgens het juryrapport heeft Rietveld Landscape met Vacant NL met eenvoudige middelen een complexe inhoud ontsloten. “Vacant NL is geslaagd als visualisatie, installatie én politiek signaal. Het betreft nadrukkelijk geen eenmalig evenement. Deze nominatie blijft in de ogen van de jury dicht bij de grondbeginselen van het ontwerpen. Het design aspect is evident en ook over de presentatie/ het uiterlijk en esthetische kanten daarvan is overduidelijk nagedacht. Daarmee raakt Vacant NL de kern van vormgeving; het samenbrengen van vorm en inhoud tot een concrete fysieke ervaring met een directe, heldere impact.”

Het publiek koos voor het Vlaamsch Broodhuys en won de Premsela Publieksprijs. De volgende editie van de Rotterdam designprijs vindt plaats in 2013. Voor meer informatie over de wedstrijd, de nominaties en het gehele juryrapport zie: www.designprijs.nl.

Terug