Nieuwsbrief
Boijmans in muzikale sferen
Maart 2012

Fins glas van Cor en Sjoukje de Wit

Verzamelaar Cor de Wit stelde voor het museum een presentatie samen van circa 60 objecten, die tentoongesteld zijn in twee vitrines.

Tapio Wirkkala - Kantarelli (1946). Foto Rauno Traskelin
Tapio Wirkkala - Kantarelli (1946). Foto Rauno Traskelin

Cor de Wit (1922) heeft uit de enorme collectie Scandinavisch glas van hemzelf en zijn vrouw Sjoukje (1920-2009) een selectie gemaakt voor in de vitrines van het museum. Het echtpaar De Wit heeft sinds de jaren 70, tijdens hun reizen door Scandinavië, allerlei glaswerk verzameld van voornamelijk Finse ontwerpers. Vaak kochten zij deze objecten rechtstreeks bij de ontwerpers en fabrieken. De volledige collectie van circa 800 objecten omvat zeer divers glaswerk - van design drinkglazen, siervazen en -schalen tot vrije kunstwerken met glas.

De Wit heeft zijn uitgebreide kennis over architectuur en vormgeving vastgelegd in diverse cahiers. Ook over zijn glascollectie schreef hij zo’n cahier: De Finse Gouden Jaren.
Bij de tentoonstelling wordt door Museum Boijmans Van Beuningen een video gemaakt waarin Cor de Wit te zien is in zijn eigen huis, te midden van zijn collectie. Deze documentaire wordt zeer binnenkort getoond op het videokanaal van het museum arttube.boijmans.nl.

De tentoonstelling ‘Fins glas van Cor en Sjoukje de Wit’ is vanaf 10 maart te zien in het museum

Terug