Nieuwsbrief
Boijmans in muzikale sferen
Maart 2012

Co Westerik

Dit voorjaar toont het Prentenkabinet een selectie tekeningen waarmee een overzicht wordt gegeven van vijfendertig jaar werk door Co Westerik.

Co Westerik, Staande man voor spiegel (1971). Pen, penseel, aquarelverf en Oost-Indische inkt op Japans papier, 325 x 182 mm, Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 2004
Co Westerik, Staande man voor spiegel (1971). Pen, penseel, aquarelverf en Oost-Indische inkt op Japans papier, 325 x 182 mm, Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 2004

Enkele jaren geleden ontving het museum werken van Co Westerik (1924) uit de verzameling van Leo van Oosterom (1937-1987). Deze werken worden nu getoond. Westerik is voornamelijk bekend vanwege zijn schilderwerk, maar heeft ook een groot aantal tekeningen en aquarellen gemaakt.
Als Co Westerik met een fijn pennetje zijn werken tekent, lijkt het bijna alsof hij schrijft. Op het witte vel lijkt het alsof de tekeningen plotseling uit het niets ontstaan. Er komt een beeld, wat al tekenend verder wordt gepreciseerd. Soms werkt Westerik de details verder uit, soms worden delen van de tekening expres vaag gelaten of helemaal niet ingevuld. Zo blijft er ruimte over voor de eigen interpretatie van de kijker.

Het werk van Co Westerik wordt gerekend tot de Nieuwe Haagsche School. Een groot deel van zijn leven als kunstenaar speelde zich ook in Den Haag af: niet alleen studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, ook gaf hij van 1958 tot 1971 les in modeltekenen aan dezelfde academie. In de jaren 60 en 70 verdiepte Westerik zich samen met een groep kunstenaars in de moderne- en non-figuratieve kunst.
Tegenwoordig woont en werkt hij afwisselend in Rotterdam en Frankrijk. Lees meer over de tentoonstelling of stuur een e-card.

De werken van Co Westerik zijn vanaf 3 maart te zien in het Prentenkabinet.

Terug