Nieuwsbrief
Boijmans in muzikale sferen
Maart 2012

İstanbul Modern

Dit voorjaar verwisselen enkele collectiestukken van locatie. Op 10 maart opent in Rotterdam de tentoonstelling İstanbul Modern met werken uit de Collectie van İstanbul Museum voor Moderne Kunst. Tegelijk presenteert Museum Boijmans Van Beuningen in Istanbul een selectie van 28 werken uit de Rotterdamse collectie.

Taner Ceylan, Alp op een witte achtergrond (2006). Olieverf op canvas. 115 x 180 cm. Collectie van Dr. Nejat F. Eczacıbaşı-stichting / Bruikleen.
Taner Ceylan, Alp op een witte achtergrond (2006). Olieverf op canvas. 115 x 180 cm. Collectie van Dr. Nejat F. Eczacıbaşı-stichting / Bruikleen.

De tentoonstelling in Rotterdam laat werk zien van veertien Turkse kunstenaars. Hoofdconservator Levent Çalıkoğlu koos veertien werken uit die variëren van schilderkunst tot video en installaties. Samen geven deze werken een overzicht van kunst en cultuur in Turkije vanaf de jaren 70 tot heden. Thema’s als identiteit, het lichaam en politieke spanningen komen hierin aan bod. Istanbul is gelegen in zowel Europa als Azië, hetgeen de stad een unieke geografische locatie geeft. Levent Çalıkoğlu noemt zijn stad wel een ‘nieuw continent’. In de werken zijn zowel Westerse als Arabische invloeden te zien.

‘İstanbul Modern’ toont onder meer werk van Ramazan Bayrakoğlu die voor zijn schilderij ‘Vuur’ een foto van een huis dat in vlammen opgaat heeft bewerkt. Een ander indrukwekkend schilderij is ‘Alp tegen een witte achtergrond’ van Taner Ceylan. Deze kan door de bewogen compositie als slordig en vaag, of juist als realistisch kan worden geïnterpreteerd. Naast deze schilderijen is ook een video-installatie van Ayşe Erkmen te zien, waarin grappige groene figuurtjes zijn geplaatst. De figuurtjes staan echter symbool voor gruwelijke wapens.

De tentoonstelling ‘İstanbul Modern’ vindt plaats in het kader van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland. Het museum heeft een rondleiding e en brochuere ontwikkeld die wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Turks. Om te reserveren zie hier. Nodig vrienden uit om de tentoonstelling te bekijken en stuur een e-card.

Terug