Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief februari 2012

Het oude Rome herleeft

Tot en met 3 juni is de tentoonstelling 'Maarten van Heemskerck - het oude Rome herleeft' in het museum te zien. Van deze 16e eeuwse kunstenaar, die zich door de klassieke oudheid liet inspireren, worden zowel prenten en tekeningen als schilderijen getoond.

Maarten van Heemskerk, Zelfportret met Colosseum, 1553. Olieverf op paneel. Collectie Fitzwilliam Museum, Cambridge
Maarten van Heemskerk, Zelfportret met Colosseum, 1553. Olieverf op paneel. Collectie Fitzwilliam Museum, Cambridge

Maarten van Heemskerck (1498-1574) begon in 1532 aan zijn reis naar Rome. Hier liet hij zich inspireren door de overblijfselen uit de klassieke oudheid. Antieke beelden en ruïnes vormden een dankbaar onderwerp voor zijn tekeningen, die hij nog jaren na zijn terugkeer als bron zou blijven gebruiken.

De aanleiding van de tentoonstelling is het schilderij ‘Zelfportret met Colosseum’ dat vanuit het Fitzwilliam Museum in Cambridge naar Rotterdam komt. Op de achtergrond van zijn ‘Zelfportret’ schilderde hij het Colosseum, voor veel kunstenaars hét symbool van het oude Rome. Behalve dit beroemde werk, tonen diverse prenten en schilderijen hoe de oudheid een rol bleef spelen in het oeuvre van deze kunstenaar. Ook wordt de invloed belicht van tijdgenoten als Michelangelo.

Het is mogelijk om een combinatierondleiding over deze tentoonstelling te boeken. De rondleiding gaat dan zowel over deze tentoonstelling als langs werken uit de vaste collectie waarbij de klassieken en verhalen uit de mythologie inspiratiebron zijn geweest. U kunt dit verzoek op het reserveringsformulier onder opmerkingen zetten. Om direct naar het reserveringsformulier voortgezet onderwijs te gaan klik hier. Voor het reserveringsformulier van primair onderwijs klikt u hier. Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier

Terug