Nieuwsbrief
Kunst in Rotterdam & Win entreekaarten

Verwante verzamelingen

Vanaf deze maand kunt u genieten van twee bijzondere verzamelingen prenten en tekeningen. De broers Jan en Wietse van den Noort verzamelen al ruim veertig jaar met hartstocht en kennis van zaken vooral kunstwerken op papier en in het bijzonder grafiek.

François Bonvin, La rue du Champ-de- l’Alouette, 1861, ets, Uitgave Cadart. Pl. 5 uit de serie Première suite de dix eau-fortes, 1861- 1871, Verzameling W., door J. voor hem gekocht in Parijs, 1966
François Bonvin, La rue du Champ-de- l’Alouette, 1861, ets, Uitgave Cadart. Pl. 5 uit de serie Première suite de dix eau-fortes, 1861- 1871, Verzameling W., door J. voor hem gekocht in Parijs, 1966

Het museum toont een uitgebreide selectie van deze ‘verwante verzamelingen’, waarmee een gevarieerd overzicht gegeven wordt van de Franse en Nederlandse teken- en prentkunst. Met werk van onder meer Rembrandt, Goya, Redon, Kees van Dongen en Co Westerik. De nadruk ligt hierbij op twee gebieden: u maakt kennis met zowel de Franse prentkunst van de negentiende eeuw als de Nederlandse van rond 1900 en de 20e eeuw.

Omvangrijke selectie teken- en prentkunst
De opstelling geeft een opeenvolging in de tijd weer. Eerst zijn er voorbeelden te zien van de oudere prentkunst uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Vervolgens doorloopt u de omvangrijke selectie, waarin vooral de Franse prentkunst van de 19e eeuw domineert, aangevuld met werk van kunstenaars uit andere landen. Een van de zalen is in zijn geheel gewijd aan het werk van Nederlandse kunstenaars, waarin wordt begonnen met voorbeelden uit de 19e eeuw en afgesloten met eigentijdse grafiek en tekeningen.

Publicatie
Bij deze tentoonstelling presenteert het museum een gelijknamige publicatie. Deze is samengesteld door Hans Locher, voormalig directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag, in samenspraak met Jan en Wietse van den Noort. De publicatie is vanaf 11 februari te koop in de museumwinkel, maar nu al te bestellen via de webshop. ISBN: 978-90-6918-254-4, prijs €25.

Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Terug