Nieuwsbrief
Kunst in Rotterdam & Win entreekaarten

Bijzonder zelfportret

De 16e- eeuwse kunstenaar Maarten van Heemskerck schilderde in 1553 een van de markantste zelfportretten uit de Europese kunstgeschiedenis: 'Zelfportret met Colosseum'. Dit bijzondere dubbelportret is de aanleiding voor een tentoonstelling.

Maarten van Heemskerck, zelfportret met Colosseum, 1553
Maarten van Heemskerck, zelfportret met Colosseum, 1553

Vanuit het Fitzwilliam Museum in Cambridge kwam recentelijk ‘Zelfportet met Colosseum’ naar Rotterdam. Maarten Van Heemskerck schilderde dit portret jaren na zijn terugkeer uit Rome. Van 1532 tot 1536/1537 verbleef hij in de ‘Eeuwige Stad’ waar hij zich liet inspireren door de overblijfselen uit de antieke oudheid. Op dit schilderij is zijn zelfportret te zien, met op de achtergrond de ruïne van het Colosseum: volgens de kunstenaar hét symbool voor het oude Rome. Wie goed kijkt, ziet dat hij hier niet voor het Colosseum zelf staat, maar voor een schilderij van dat gebouw. Het kaartje met zijn signatuur is met rode lak op het schilderij geplakt. In dit ´beeld binnen een beeld´ zit ook een tekenaar die het Colosseum schetst: Van Heemskerck zelf toen hij in Rome was. Dit dubbelportret laat zien hoe belangrijk zijn reis naar Rome, ruim twintig jaar eerder, voor hem was geweest.

Dit bijzondere portret vormt de basis voor de selectie werken in de tentoonstelling Maarten van Heemskerck – het oude Rome herleeft, waar schilderijen, schetsen en prenten te zien zijn van deze beroemde kunstenaar uit Haarlem.
Een groot deel van de schetsen die Van Heemskerck maakte tijdens zijn verblijf in Rome, bevindt zich nu in het Prentenkabinet van Berlijn en kan helaas niet uitgeleend worden. Enkele van deze schetsen zijn opgenomen in een zaalfolder die verkrijgbaar is bij de tentoonstelling. Aan de hand van deze schetsen wordt een aantal typische voorbeelden gegeven van de invloed van de Romereis op Van Heemskercks latere werk. Deze tentoonstelling kon worden gemaakt dankzij een gift van Stichting Thalatta.

Verstuur een e-card.

Terug