Nieuwsbrief
Kunst in Rotterdam & Win entreekaarten

Meneer Delta

Galerie Delta is een begrip binnen de Rotterdamse kunstwereld. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan het 50-jarige jubileum van deze markante galerie met een publicatie en een tentoonstelling.

Hans Sonnenberg in galerie Delta, Foto Vincent Mentzel
Hans Sonnenberg in galerie Delta, Foto Vincent Mentzel

Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van galerie Delta en daarnaast fervent verzamelaar schonk het museum in 2000 vijftien werken uit zijn eigen verzameling. De schenking bestaat uit enkele schilderijen van Cobra, een grotere groep popart werken, twee werken van de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni en twee schilderijen van ‘enfant terrible’ van de New Yorkse kunstwereld Jean-Michel Basquiat. Deze belangrijke schenking vormt de kern van de tentoonstelling in de Willem van der Vorm Galerij van het museum. Hoewel de tentoonstelling, met een kleine veertig kunstwerken, een brede variatie aan stijlen en media omvat, gaat de persoonlijke voorkeur van Sonnenberg uit naar schilderijen. 'Expressionistische schilderijen, lekker dik in de verf, dat vind ik goed,' zo zegt hij zelf in het uitgebreide essay dat onderdeel vormt van de Boijmans Studie, die tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt. Naast grote internationale namen die Sonnenberg naar de havenstad wist te halen, was hij ook sterk georiënteerd op de Rotterdamse kunstenaars. Vanaf het prille begin in 1962 toont hij werk van belangrijke Rotterdammers als Mathieu Ficheroux, Daan van Golden en Woody van Amen.

De tentoonstelling ‘Meneer Delta - Een galeriehouder en verzamelaar in het museum’ is vanaf 11 februari te zien in het museum.

De Nederlandstalige publicatie is vanaf 11 februari in de museumwinkel te koop en nu al online te bestellen via de webshop.

Terug