Nieuwsbrief
Boijmans Club nieuws december 2011

Boekentip van Wolf Brinkman

Een van de mooiste verhalenboeken die ik ken gaat over een Kikker en een Pad. De hele dag doen ze gewone dingen, maar door de manier waarop ze ermee omgaan wordt het heel bijzonder. En elke keer weer leren ze iets van hun avonturen.

Alle avonturen van Kikker en Pad
Alle avonturen van Kikker en Pad

Op een dag hebben ze een vlieger gemaakt. Buiten waait het heel hard. Ze denken dat die vlieger heel hoog zal gaan. 'Hij gaat helemaal tot boven in de hemel', denkt kikker. Maar het lukt helemaal niet om de vlieger de lucht in te krijgen. Pad rent zo hard hij kan met de vlieger aan een touw achter zich aan. Er gebeurt niets. Kikker zwaait de vlieger boven zijn hoofd. Er gebeurt niets. Kikker zwaait de vlieger boven zijn hoofd en springt erbij op en neer. Nog steeds wil de vlieger niet de lucht in.

Een paar roodborstjes zitten in een struik en lachen heel hard. 'Wat een rotvlieger is dat, gooi hem toch weg en ga naar huis', roepen ze. Pad zegt dan dat ze het nog één keer moeten proberen. Kikker moet de vlieger boven zijn hoofd zwaaien, op en neer springen, en roepen; 'ga omhoog vlieger'. En dan eindelijk schiet de vlieger met een ruk de lucht in. Steeds hoger en hoger. Kikker en Pad hebben geleerd dat rennen, zwaaien en springen niet genoeg is om de vlieger de lucht in te krijgen...je moet ook roepen.

Als je in het atelier werkt kan het soms ook gebeuren dat iets niet helemaal lukt. Je zoekt en zoekt en opeens doe je iets geks zodat het wel lukt. Het lijkt wel toveren.

Wolf Brinkman (kunstenaar en workshopbegeleider van de Energie Werkplaats)

Alle avonturen van Kikker en Pad
geschreven door Arnold Lobel
uitgeverij Ploegsma Amsterdam
ISBN nr. 90 216 1130 9

 

Terug