Nieuwsbrief
Veel design in Boijmans & win een Dandelight!

Interventie #18 Sheila Hicks bijna open!

Dit najaar presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een installatie van honderd textiele werken van kunstenaar Sheila Hicks. De installatie is t/m 3 maart te zien.

Sheila Hicks op Malabar Harvest
Sheila Hicks op Malabar Harvest

De ‘minimes’ zijn kleine weefsels die Sheila Hicks (1934, Hastings, Nebraska) sinds 1957 maakt. Op een zelfgebouwd handweefgetouw geeft zij met kleur en draad vorm aan haar gedachten. Hoewel het formaat klein is, zijn de thema’s die ze behandelt heel divers: van persoonlijke gebeurtenissen, verwondering over de wereld om haar heen tot structureel onderzoek naar historische weefpatronen of het klassieke weefambacht. Hicks formuleert wat ze ziet in kleur.

Hicks kiest ervoor om met draad te werken. Door het weven brengt ze kunst, het ambacht en het alledaagse leven samen. Dit doet ze in verschillende formaten. Zo heeft ze grote ruimtelijke textiele installaties gemaakt waarbij ze samenwerkt met de architect en de architectuur van een gebouw. Maar ze heeft ook de serie ‘minimes’ ontwikkeld.

Voor de interventie ‘Cent Minimes’ koos Hicks de ruimte bovenaan de trap in het museum. Het ritme van deze architectuur weerklinkt als een echo in de structuur van haar weefsels. Zoals de architect met baksteen een muur opbouwt, zo vlecht Hicks de flexibele draad door het de ketting op het weefgetouw tot een compacte structuur. De honderd Minimes ritsen als de trap door de ruimte.

Meer weten over de tentoonstelling? Klik hier.

Terug