Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief november 2011

De oneindige spiegelkamer

Stap binnen in het kleine verborgen kamertje en sluit de deur achter je. Kijk om je heen en zie jezelf oneindig veel keer in een ruimte bezaaid met bolle witte uitstulpsels van stof met rode stippen. Welkom in de wereld van Yayoi Kusama!

Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama, 1965 (1998)
Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama, 1965 (1998)

Het museum heeft sinds kort een nieuwe permanente installatie: ‘Infinity Mirror Room’ van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Het is te vinden in het entreegebied na de grote kapstok en is dus gratis te bezoeken. Alle wanden in het kamertje zijn bedekt met spiegels. Met stippen en eindeloze spiegelingen speelt ze met de visuele waarneming.

In 2008 was deze eerste spiegelkamer uit het oeuvre van Kusama (Matsumoto, 1929) te zien in de solotentoonstelling Mirrored Years in Museum Boijmans Van Beuningen. De ruimtevullende installaties van Kusama staan aan de basis van een inmiddels wijdverbreide traditie van ‘environments’ in de kunst.

Yayoi maakte in de internationale kunstwereld furore met haar ruimtevullende installaties, waarin de bezoeker wordt omgeven door duizenden kleurrijke, kleine, opgevulde – vaak fallische – textiele objecten. Ook in Nederland was de erkenning groot: nergens anders ter wereld werd haar werk zo vaak tentoongesteld in de jaren 60.

Terug