Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief november 2011

Strandbeest & vliegtuig in museum

In het museum zijn momenteel een beest gemaakt van pvc-buizen en een zelfgemaakt vliegtuig te vinden. Bijzonder is dat beide kunstwerken zich kunnen voortbewegen.

Foto: Lotte Stekelenburg
Foto: Lotte Stekelenburg

Strandbeest
Al twintig jaar lang bouwt Theo Jansen beesten van pvc-buizen. Deze beesten leven op het strand en sommige komen uit zichzelf in beweging als de wind waait. Het beest dat nu in de Kunst Studio van het museum staat werkt op spierkracht. Door er tegenaan te duwen komt het enorme beest in beweging. De beesten van Theo Jansen worden steeds onafhankelijker van mensen. Hij hoopt dat ze in de toekomst een eigen leven kunnen gaan leiden. Kom zelf kijken hoe dit bijzondere beest werkt en breng het in beweging. Klik hier om te zien hoe de beesten op het strand leven.

Vliegtuig
Het vliegtuig is gemaakt door Joost Conijn en is te vinden in het museumrestaurant. De kunstenaar is bekend geworden door zelf machines te maken. Zo bouwde hij in 1999 bijvoorbeeld een vliegtuig met onderdelen van een fiets, een kruiwagen en een motor. Hij is een keer neergestort, maar met zijn derde zelfgebouwde vliegtuig is hij helemaal naar Kenia, in Afrika, gevlogen. Hier is een filmpje te zien over het vliegtuig op de site van Joost Conijn.

Nieuwe Energie in design en kunst
Tot met met 26 februari 2012 is de bijzondere tentoonstelling Nieuwe Energie in design en kunst in het museum te zien. Het is een tentoonstelling over energie en het zoeken naar een nieuwe balans in onze leefomgeving. Kunstenaars, ontwerpers en progressieve denkers presenteren hun (alternatieve) gedachten in de omgang met energie.
De tentoonstelling laat verrassende, vreemde en soms onvoorstelbare objecten en sculpturen zien die het begrip duurzame vooruitgang centraal zetten. Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

Terug