Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief november 2011

Fatale roem

In de tentoonstelling ‘Eversteijn, bokser & herenkapper’ van fotograaf Carel van Hees is de opkomst en het verval van meervoudig bokskampioen Cor Eversteijn te zien. Museum Boijmans Van Beuningen heeft naar aanleiding van deze tentoonstelling de rondleiding 'fatale roem' ontwikkeld.

Cor Eversteijn op de kermis in Deventer, 1967
Cor Eversteijn op de kermis in Deventer, 1967

Cor Everstijn was een tragische held die smeet met zijn krachten en vocht met zijn zwakheden. Van Hees laat zien dat zijn korte heftige leven een moedige worsteling was tussen talent en onvermogen, vrijheid en verantwoordelijkheid, roem en eenzaamheid. Ook kunstenaars, artiesten en zelfs mythologische figuren hebben hiermee te maken. Een bekend voorbeeld daarvan is de pas overleden zangeres Amy Whinehouse maar ook de schilder Vincent van Gogh en de mythologische figuur Achilles.

Rondleiding 'Fatale roem'
De rondleiding gaat zowel langs de foto’s van Carel van Hees als verscheidene werken in de vaste collectie. Leerlingen kijken en vergelijken kunstwerken met helden die al dan niet kwetsbaar zijn afgebeeld. Daarbij worden er vragen gesteld als: Waarom zouden mensen zo graag beroemd willen zijn? Kun je helden herkennen? En ken je het gezegde “Hoogmoed komt voor de val”? Deze rondleiding is geschikt voor leerlingen van groep 7/8 van het primair onderwijs en voor (V)MBO leerlingen.

Meer informatie en boeken
Voor meer informatie over de tentoonstelling van Cor Eversteijn klik dan hier. Wilt u met een groep leerlingen de rondleiding 'Fatale roem' volgen? Klik dan hier voor het reserveringsformulier Primair Onderwijs of hier voor het reserveringsformulier Voortgezet Onderwijs.

Terug