Nieuwsbrief
Boijmans Club nieuws november

Wat ben ik? (een raadsel)

Je kunt dwars door me heen kijken maar toch is er veel geheimzinnig aan mij. Ik ben geboren rond 1725 in Engeland en daarna naar Nederland gebracht, waar er op mij een tekening werd gemaakt. Het is een tekening van een wapenschild en daarbij staan ook nog de letters HMAH en FHR geschreven. Weet je al wat ik ben?

Wat ben ik?
Wat ben ik?

De letters die op mij staan zijn misschien de letters van een man en de vrouw die gingen trouwen. Of ben ik misschien gemaakt voor een andere bijzondere gebeurtenis? Misschien is er bij die gebeurtenis wel door veel mensen uit mij gedronken! Maar dat ben ik helaas vergeten en ik herinner me ook niet meer goed wat er is gebeurd na het grote feest.

Aan het eind van de negentiende eeuw, toen ik al ruim 150 jaar oud was, werd ik gekocht door een rijke Rotterdammer: Elie van Rijckevorsel. Hij was dol op mij en liet mij schitteren tussen de andere bijzondere stukken uit zijn verzameling in zijn eigen kunstzaal. In 1910 gaf Elie mij aan Museum Boymans omdat hij vond dat meer mensen mij moesten kunnen bekijken en vanaf dat moment heb ik een eigen nummer gekregen: 604 KN&V. Ik word hier goed verzorgd, onderzocht, gewassen, beschermd en in telkens andere tentoonstellingen door heel veel ogen bewonderd.

Benieuwd geworden hoe ik eruit zie? Hier kun je een filmpje van mij bekijken. Of als je me in het echt wil ontmoeten, kom dan naar de tentoonstelling van Elie van Rijckervorsel in Museum Boijmans Van Beuningen. Daar sta ik te glimmen op een plank.

Terug