Nieuwsbrief
Boijmans Club nieuws november

Vliegtuig en strandbeest in museum

In het museum kun je een beest gemaakt van pvc-buizen en een zelfgemaakt vliegtuig vinden. Het bijzondere eraan is: beide doen het echt.

Foto: Lotte Stekelenburg
Foto: Lotte Stekelenburg

Het vliegtuig kun je vinden in het museumrestaurant en is gemaakt door Joost Conijn, een kunstenaar die bekend werd door zelf machines te bouwen. In 1999 bouwde hij bijvoorbeeld een vliegtuig van onder andere een fiets, een kruiwagen en een motor. Zijn tweede vliegtuig stortte neer maar met zijn derde zelfgebouwde vliegtuig is hij helemaal naar Kenia (Afrika) gevlogen.

Strandbeest
Al twintig jaar lang bouwt Theo Jansen beesten van pvc-buizen. Sommige van die beesten komen in beweging als de wind waait. Het beest dat nu in de Kunst Studio van het museum te zien is mag je aanraken. Je mag er zelfs tegen aan duwen. Zijn bijzonder in elkaar gezette poten komen dan in beweging en zetten mooie kleine stapjes zijwaarts. Heel bijzonder om te zien.
De beesten van Theo Jansen worden steeds onafhankelijker van mensen. Hij hoopt dat ze in de toekomst een eigen leven kunnen gaan leiden.

Wil je nog meer bewegende en bijzondere ontwerpen en machines zien? In de tentoonstelling Nieuwe Energie in design en kunst zijn heel veel bijzondere apparaten te bewonderen (zoals een klok die vliegen eet).

Terug