Nieuwsbrief
Marijke van Warmerdam
november 2011

Eversteijn, bokser & herenkapper

Cor Eversteijn was naast meervoudig Nederlands kampioen boksen een dandy, herenkapper en een beroemdheid in Rotterdam. Fotograaf en filmmaker Carel van Hees zet dit najaar de opkomst en het verval van fenomeen Eversteijn neer in het museum.

Cor Eversteijn op de kermis in Deventer, 1967
Cor Eversteijn op de kermis in Deventer, 1967

Cor Eversteijn was een winnaar en een verliezer. Hij leidde een dubbelleven en zocht regelmatig de roes van drank en drugs. Na iedere periode van grenzeloosheid volgde een reeks zelfopgelegde straffen; zes keer het Rotterdamse Kralingse bos rondrennen, tweehonderd keer opdrukken of de marathon onder de drie uur lopen. Op 33-jarige leeftijd eindigde Eversteijn’s korte maar bewogen leven.

Eind jaren ’70 raakte Carel van Hees bevriend met Cor Eversteijn. De laatste jaren van Eversteijn’s leven volgde Van Hees de ‘rock and roll’ bokser intensief. In de tentoonstelling Eversteijn, bokser & herenkapper toont Carel van Hees met veel origineel beeldmateriaal en een selectie van eigen foto’s een verhaal van topsport en onvermogen.

De publicatie
Tijdens de opening van de tentoonstelling op 28 oktober is de lancering van de publicatie ‘Eversteijn, bokser & herenkapper’. In dit boek komen universele thema's als succes, verlangen, verleiding en tegenslag aan de orde.

Een greep uit de archiefbeelden:

Het project ‘Eversteijn, bokser & herenkapper’ is mede mogelijk gemaakt door Fonds BKVB, Mondriaan Stichting, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur, G.Ph. Verhagen Stichting en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

Terug