Nieuwsbrief
Marijke van Warmerdam
november 2011

Nieuwe energie in design en kunst

De tentoonstelling ‘Nieuwe energie in design en kunst’ gaat bijna open. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de bijzondere expositie op 28 oktober te kunnen openen voor het publiek. Voor ontwerper Eric Klarenbeek is dit het startsein om zijn LED Leaf te presenteren.

Joris Laarman Lab, Half Life Lamp (2010), glas, kobalt chroom, genetisch gemanipuleerde CHO cellen.
Joris Laarman Lab, Half Life Lamp (2010), glas, kobalt chroom, genetisch gemanipuleerde CHO cellen.

De LED Leaf is een ‘do-it-yourself design object’: u zet de lamp heel gemakkelijk zelf in elkaar zonder gebruik te hoeven maken van een soldeerbout of een printplaat. En als de electronica het vervolgens begeeft? Dan gaat niet het hele product (inclusief plastic, electronica en de nog werkende LED) de prullenbak in. U hoeft alleen het defecte onderdeel te vervangen. Duurzaam, niet waar?!

Van krukjes tot paardenbloempluisjes
Wat is er nog meer te zien? Een machine, werkend op zonne-energie, die een serie krukjes kan produceren op basis van de energie van één dag zon. Oplossingen voor de voedselproblematiek van een overbevolkte planeet: voedermachines die op een kunstmatige manier voedsel verzamelen en voedingswaarde halen uit bijvoorbeeld takken van bomen en niet-eetbare bloemen en planten. Maar ook een installatie van paardenbloempluisjes, de ‘Fragile Future’ van Studio Drift: een lichtsculptuur dat de grens opzoekt tussen natuur en techniek. Of wat dacht u van een kroonluchter gemaakt van honderden zonnecellen in de vorm van blauwe vlinders? Deze lamp, de ‘Virtue of Blue’, is een zelfvoorzienend kunstwerk dat wordt aangedreven door zonne-energie. De fladderende vlinders gebruiken, net als in de natuur, de zon om hun eigen energie mee op te laden.

Innovatie en design
De tentoonstelling ‘Nieuwe energie in design en kunst’ is een verrassende verzameling voorbeelden van kunstenaars en ontwerpers die zich bezig houden met kunst, wetenschap, design en duurzaamheid. Er zijn werken te zien van onder andere: Atelier NL, het duo Auger-Loizeau, Philippe Rahm, Bertjan Pot, John Körmeling, Michiel van Bakel, Oskar de Kiefte, Eric Klaarenbeek, Mike Thompson, Panamarenko en Jeroen Verhoeven.

Symposium
Vlak voor de officiële opening op vrijdag 28 oktober organiseert het museum een symposium over het thema ‘Nieuwe Energie’. In aanwezigheid van een aantal ontwerpers wordt gesproken over innovatie, design en duurzame ideeen. Een symposium voor iedereen. (Let op: voertaal Engels) Voor meer informatie en reserveren klik hier

Design in Boijmans
Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. Vormgeving staat dit najaar centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met twee grote, en twee kleine designtentoonstellingen, en de opstelling van de museumcollectie is er veel aandacht voor design en vormgeving in het museum. Ook in 2012 staan actuele ontwikkelingen en innovaties in design op de agenda.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van Eneco, Ploum Lodder Princen en BankGiro Loterij.

Terug