Nieuwsbrief
Marijke van Warmerdam
november 2011

Publicatie

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling van Marijke van Warmerdam verschijnt het boek ‘Close by in the distance’. Een rijk geïllustreerde publicatie met een viertal zeer diverse, inzichtgevende essays.

Cover 'Close by in the distance'
Cover 'Close by in the distance'

Het boek ‘Close by in the distance’ geeft een overzicht van twintig jaar oeuvre van Marijke van Warmerdam. Voor de eerste keer is haar volledige oeuvre beschreven, aangevuld met beelden van haar werk. De essays door vier verschillende auteurs geven een rijkgeschakeerd beeld van haar kunstenaarspraktijk.

Maarten Doorman, filosoof, criticus, dichter en essayist leverde een bijdrage aan het boek in de vorm van het essay ‘Met de uitgelatenheid van jonge dieren’. Hieronder leest u alvast een voorproefje van zijn zowel literaire als persoonlijke bedrage:

“Het werk van Marijke van Warmerdam tilt je vaak even op. Of het nu gaat om de vergulde vuilnisbakken in Amsterdam-Noord, de douchende man die jaren op Station Schiphol te zien was, of het gefilmde olifantenoog in Sonsbeek, in een paviljoentje van beton met een hoog olifantshuidgehalte. Daarmee is niet gezegd dat je telkens fysiek de sensatie van omhooggaan krijgt, maar wel word je opgelicht, pun not intended, zelfs ergens uitgetild. Waaruit? Uit het dagelijks bestaan van de dingen om ons heen? Ik geloof er niets van. Eerder uit je gewone manier van kijken – en op die manier tuimel je bij dit werk juist omgekeerd pardoes de werkelijkheid in. En dan weet je niet wat je ziet.”

Deze Engelstalige publicatie, met Nederlandse vertaling, is vanaf 28 oktober te koop in de museumwinkel voor €34,95, ISBN 978-3-86335-109-0.

Terug