Nieuwsbrief
Marijke van Warmerdam
november 2011

Een uniek retrospectief

Gastconservator Jan Debbaut, voormalig directeur Collecties van Tate, heeft samen met Marijke van Warmerdam een grote overzichtstentoonstelling samengesteld. Niet eerder was het werk van Marijke van Warmerdam in deze omvang te zien in Nederland.

Marijke van Warmerdam, In the distance, 2010, film loop, kleur, 2:00 min.
Marijke van Warmerdam, In the distance, 2010, film loop, kleur, 2:00 min.

Marijke van Warmerdam (1959) heeft de afgelopen twintig jaar een divers oeuvre opgebouwd, bestaande uit films, fotowerken, sculpturen, installaties en sinds kort ook schilderkunst. In haar werk toont Van Warmerdam de wereld die ons dagelijks omringt vanuit een onverwachte hoek. Haar blik op de wereld is licht, - een zeker gevoel voor humor kan haar niet ontzegd worden – maar ook verrassend en regelmatig adembenemend.

In de tentoonstelling toont Marijke van Warmerdam de binnen haar oeuvre inmiddels klassieke filmloops, zoals ‘Handstand’ (1992) en ‘Skytypers’ (1997), maar ook nieuwe werken die zij speciaal voor de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen maakte. Voor het eerst is de nieuwe documentaire van filmmaker Rudolf Evenhuis te zien. Deze documentaire toont hoe zij werkt aan haar nieuwste films. 

Bekijk op het online videokanaal ArtTube de ingekorte versie van deze documentaire, waarin ook kunstenaar Marlene Dumas, galeriehouders Kees van Gelder, gastconservator Jan Debbaut en Lynne Cooke aan het woord komen. Tijdens de tentoonstelling is de documentaire regelmatig te zien in het museum.

Lees verder in deze nieuwsbrief over het volledige programma dat het museum organiseert rondom de tentoonstelling van Marijke van Warmerdam.
Meer weten over de tentoonstelling? Klik hier.

Heeft u de videoflyer van Marijke van Warmerdam al gezien? Bekijk de digitale flyer hier en stuur door naar al uw vrienden en familie!

Boijmans bedankt:
SNS REAAL Fonds is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling ‘Marijke van Warmerdam -Dichtbij in de verte’. De tentoonstelling is ondersteund door Fonds BKVB, Mondriaan Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds, mede mogelijk gemaakt uit het Breeman Talle Fonds. De publicatie is ondersteund door Fonds BKVB. De films van Marijke van Warmerdam zijn geconserveerd en gedigitaliseerd door EYE Film Instituut Nederland. 

Terug