Nieuwsbrief
Boijmans Club nieuws oktober

Nieuw: de eindeloze spiegelkamer

Jij, jij, jij en nog eens duizend keer jij: het museum heeft sinds kort een nieuw kunstwerk, waarin je verduizendvoudigd. Hiervoor hoef je alleen maar het kleine verborgen kamertje binnen te gaan, dat sinds kort in het entreegebied is te vinden. Je vindt het als je, voorbij de kassa en de garderobe, onder het grote net van Pipilotti Rist doorloopt.

De oneindige spiegelkamer (Infinity Mirror Room) van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama.
De oneindige spiegelkamer (Infinity Mirror Room) van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama.

Dit kleine kamertje is de oneindige spiegelkamer (Infinity Mirror Room) van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Alle wanden zijn er bedekt met spiegels. Zodra je de deur achter je sluit zie je overal om je heen je eigen spiegelbeeld, en daar weer een spiegelbeeld van en nog een keer en nog een keer. De vloer heeft Kusama helemaal bedekt met bolle witte uitstulpsels van stof met rode stippen. En ook die worden dan weer duizend keer weerspiegeld.
Yayoi Kusama is inmiddels al ouder dan tachtig jaar, maar maakt nog steeds veel kunstwerken. Deze spiegelkamer maakte ze toen ze veel jonger was en in New York woonde. Daar wist ze iedereen wel te verrassen met het gekke kamertje. Ze maakte de kamer omdat ze eens wat anders wilde dan een schilderij in een lijst aan de muur, een beeld op een sokkel of in een kast. Ze wilde kunst maken waarin je helemaal verdwijnt.
Ga zelf maar eens kijken: of beter gezegd stap er zelf maar eens in!

Terug