Nieuwsbrief
Het nieuwe seizoen gaat van start
september 2011

Win de nieuwste Boijmans Studies!

Geef antwoord op de prijsvraag en maak kans op de publicatie over de Vermeers van Van Meegeren. Een van de markantste anekdotes van het museum.

Omslag Boijmans Studies: De Vermeers van Van Meegeren
Omslag Boijmans Studies: De Vermeers van Van Meegeren

In 1937 ontdekte men in Frankrijk De Emmaüsgangers. Vrijwel alle kenners waren het erover eens dat het schilderij een meesterwerk was van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Johannes Vermeer. Het belang van het doek werd gelijkgesteld met de Nachtwacht van Rembrandt. Door snel te handelen kaapte Museum Boymans het voor een recordbedrag weg voor de neus van andere belangstellenden. Acht jaar later reageerde men verbijsterd toen Han van Meegeren bekende dat hij de schilder van het doek was. Hij bleek bovendien de maker van nog een aantal andere ‘Vermeers’ en ‘Pieter de Hoochs’, die in de tussentijd waren gekocht door enkele verzamelaars en het Rijksmuseum.

Museum Boijmans Van Beuningen reconstrueert in een nieuwe uitgave van Boijmans Studies ‘De Vermeers van Van Meegeren’ de beruchte vervalsingsgeschiedenis en probeert te ontsluieren hoe het mogelijk was dat de gehele kunsthistorische wereld zó kon worden misleid.
Het boek is nu te koop via de webshop voor €22,50.

Win de nieuwe Boijmans Studies
Bekijk de documentaire op ArtTube over ‘De valse Vermeers van Van Meegeren’ en beantwoord de volgende vraag: Welke directeur van Museum Boijmans Van Beuningen kocht in 1937 de Emmaüsgangers van Johannes Vermeer? Stuur uw antwoord naar pressoffice@boijmans.nl voor 1 oktober 2011. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Terug