Nieuwsbrief
Het nieuwe seizoen gaat van start
september 2011

JCJ VANDERHEYDEN: In-zicht

JCJ VANDERHEYDEN is terug in het museum met een tentoonstelling waarin hij de wisselwerking tussen werken en periodes laat zien. In-zicht werpt zo, bijna letterlijk, een blik in VANDERHEYDENs vakmethode en oeuvre.

JCJ VANDERHEYDEN, 1990, Museum Boijmans Van Beuningen
JCJ VANDERHEYDEN, 1990, Museum Boijmans Van Beuningen

JCJ VANDERHEYDEN (Den Bosch 1928) maakte vele reizen en ontwikkelde een onafhankelijke levenshouding, geleid door toeval en intuïtie. Vanuit zijn vliegtuigraam bestudeerde hij licht, tijd en ruimte. Hij raakte daarnaast geboeid door de helderheid en de verstilde ruimtes in werken van meesters als Vermeer en Cézanne, maar ook door de vlakverdeling van krantenpagina’s of de rasters van gedrukte foto’s. Hoewel hij als schilder begon, ontwikkelde hij na 1967 een ‘algemeen kunstenaarschap’ dat gericht is op ‘een intensivering van alle levensgebieden’.

In uiteenlopende media analyseert hij de waarneming en dwingt hij de kijker tot een uiterst geconcentreerde blik. VANDERHEYDENs circa 50 jaar omvattende oeuvre gaat over het kijken; het beeld dat door één of meerdere lenzen de hersenen bereikt. Telkens komen in zijn werk dezelfde motieven terug: het raam en het oog, kaders, rasters, spiegels, de cel en de horizon. Hiermee vestigt hij de aandacht op begrenzing, deling, concentratie, spreiding, leegte en reflectie. In-zicht is te zien in twee zalen vanaf 24 september.

Wilt u de kunstenaar beter leren kennen? Bekijk dan deze video op ArtTube.

Monografie
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitvoerige monografie, ‘JCJ VANDERHEYDEN - Licht, tijd en ruimte’ samengesteld en geschreven door Hans Locher (oud-directeur Gemeentemuseum Den Haag). Het boek is een samenvattend overzicht van het oeuvre van de kunstenaar en behandelt circa vijftig jaar werk waaronder schilderingen, grafiek, fotowerken, boeken en door hemzelf ingerichte eenmanstentoonstellingen. Uitgeverij De Kunst, €34,95, ISBN 9789491196102. Uiteraard te koop in de museumwinkel.

U bent van harte welkom op de tentoonstellingsopening op vrijdag 23 september van 17.00 uur tot 19.30 uur.

Terug