Nieuwsbrief
Pers - Seizoen 2011/2012
Rotterdam, augustus 2011

Rotterdam designprijs

Scoutingperiode Rotterdam designprijs 2011 gestart.

Rotterdam designprijs
26 november 2011 - 12 februari 2012

Vijf scouts zijn gestart met de zoektocht naar nominaties voor de Rotterdam designprijs 2011. Zij worden hierin bijgestaan met tips uit het designveld die via de nieuwe website designprijs.nl binnenkomen. Het is de eerste keer dat de Rotterdam designprijs op deze wijze nomineert.

Link naar persbericht en high res beeldmateriaal

Nominatieprocedure
Ontwerpers Sophie Krier, Aziz Bekkaoui, Matthijs van Dijk, Joost Grootens en het duo Ginette Blom & Jacqueline Moors hebben als scout de opdracht om ieder drie verschillende ontwerpers of projecten te nomineren voor de Rotterdam designprijs 2011. Zij hebben hierbij ‘carte blanche’, maar zullen hun keuzes moeten onderbouwen. Ontwerpers zullen, zoals in voorgaande edities het geval was, zelf geen werk meer inzenden. Met de verandering van de nominatieprocedure willen de partners van de Rotterdam designprijs het discours rondom de prijs vergroten. Tot en met eind augustus wordt er ‘gescout’. De nominaties worden bekend gemaakt op 26 november, het moment dat de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen opent en iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriet voor de Premsela Publieksprijs.
   
Tip een project
De komende twee maanden kan iedereen uit het designveld via de website designprijs.nl een ontwerper of een specifiek project aanbevelen. De nieuwe site laat alle ingekomen tips en argumentaties zien. Zo tipte ontwerper Claudia Linders het werk van modeontwerpers Elena Khurtova en Marie Ilse Bourlanges, vanwege de ‘sterke concepten en prachtige esthetische details’ en schoof de Rotterdamse ontwerper Bas van Beek het ontwerp van de communicatie rondom Rotterdam Centraal naar voren dat volgens hem zo is vormgegeven dat je je ‘betrokken voelt bij het proces dat zo transparant mogelijk wordt voorgesteld waardoor de overlast minimaal is’.

Scout Joost Grootens – tevens winnaar van de Rotterdam designprijs 2009 is positief over de nieuwe procedure: “Het aandragen van tips via de site en de selectie door de scouts vind ik een mooie toevoeging aan de opzet van de Rotterdam designprijs. De procedure van de voorselectie bij dit soort prijzen is vaak problematisch. Je wil dat er bij de eindjurering het beste van het beste te beoordelen valt en niet alleen zij die de moeite hebben genomen in te zenden. De verzamelde tips kunnen tegelijkertijd laten zien waar ontwerpen op dit moment over gaat en zijn voor de scouts een moeilijk te negeren gegeven bij het bepalen van hun uiteindelijke keuze.”
 
Bekendmaking nominaties

Eind augustus hebben de scouts hun keuzes gemaakt en worden de genomineerden benaderd voor deelname aan de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Vanaf het moment van de opening organiseert Premsela, Nederlands Instituut voor design en Mode een aantal talkshows en debatten in het land waar het publiek wordt aangespoord om vooral zelf een stem uit te brengen voor de Premsela Publieksprijs, die dit keer voor het eerst onder deze naam wordt uitgereikt.
De bekendmaking van de winnaar is in handen van een internationale jury en gebeurt in een slotdebat dat samenvalt met de kunst en designbeurzen Object Rotterdam en Art Rotterdam rond 9 februari 2012. De tentoonstelling sluit af op 12 februari 2012.

Partners

De Rotterdam designprijs 2011 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.

Terug