Nieuwsbrief
Pers - Seizoen 2011/2012
Rotterdam, augustus 2011

Nieuwe energie in kunst en design

In de tentoonstelling ‘Nieuwe energie in design en kunst’ laat Museum Boijmans Van Beuningen tal van innovatieve experimenten zien, met name op het gebied van duurzame energie.

Joris Laarman Lab, Half Life Lamp, 2010, Glas, kobalt chroom, genetisch gemanipuleerde CHO cellen
Joris Laarman Lab, Half Life Lamp, 2010, Glas, kobalt chroom, genetisch gemanipuleerde CHO cellen

Nieuwe energie in kunst en design
15 oktober 2011 - 26 februari 2012

Kunstenaars en ontwerpers houden zich al enkele decennia bezig met toekomstbeelden voor een duurzame samenleving. Deze innovatieve toekomstbeelden winnen steeds meer aan actualiteit. Kennelijk is er een grote behoefte aan een nieuwe balans in onze leefomgeving. In de tentoonstelling ‘Nieuwe energie in design en kunst’ laat Museum Boijmans Van Beuningen tal van innovatieve experimenten zien, met name op het gebied van duurzame energie.

LINK NAAR PERSBERICHT EN HIGH RES BEELDMATERIAAL

Kunstenaars, ontwerpers en progressieve denkers vervullen een voortrekkersrol in de bewustwording  over de omgang met energie. De tentoonstelling laat verrassende, vreemde en soms onvoorstelbare objecten en sculpturen zien. Ze zijn poëtisch, een andere keer vervreemdend, vaak geniaal en altijd actueel en innovatief.

Vuurvliegjes en zelfbewegende machines
Naast de machines van Gerrit van Bakel (1943-1984), die zich zelfstandig voortbewegen middels de energie die vrijkomt bij temperatuurwisselingen tussen dag en nacht, is ook de Half Life Lamp van Joris Laarman (1979) te zien. Deze lamp bestaat gedeeltelijk uit levend organisch materiaal en straalt licht uit zonder dat er energie wordt toegevoegd. Chinese hamstereicellen zijn genetisch gemodificeerd met het lichtgevende gen van een vuurvliegje, waardoor deze lamp zelf kan schijnen.

Toekomst van de mensheid

Ook in de ontwerpen van het Oostenrijkse duo mischer'traxler speelt duurzame energie een hoofdrol. In het project 'The idea of a tree' produceren zij een serie krukjes op basis van de energie van één dag zon. De machine start bij zonsopkomst en rondt de productie van het krukje af bij zonsondergang. Iedere dag levert een ander kleurpatroon en formaat op.
Het Britse duo Dunne & Raby toont in 3D-modellen, foto’s en video’s mogelijke oplossingen voor de voedselproblematiek van een overbevolkte planeet. Ze ontwerpen voedermachines die op kunstmatige wijze voedsel verzamelen en voedingswaarde halen uit bijvoorbeeld takken van bomen en niet-eetbare planten en bloemen.

Spel tussen kunst en wetenschap

De wisselwerking tussen kunst en wetenschap leidt vaak tot prikkelende en innovatieve oplossingen, zoals de lamp van Joris Laarman. Samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars kan nieuwe inzichten opleveren. Museum Boijmans Van Beuningen toont een verzameling verrassende voorbeelden van kunstenaars en ontwerpers die met ongewone en inventieve oplossingen komen voor dit wereldvraagstuk, zoals onder andere Atelier NL, het duo Auger-Loizeau, Paul Cocksedge, Philippe Rahm, Bertjan Pot, John Körmeling, Oskar de Kiefte, Eric Klaarenbeek, Mike Thompson, Panamarenko en Jeroen Verhoeven.

Demonstraties, video’s en rondleidingen
De ontwerpen en objecten vragen vaak om een nadere uitleg of demonstratie. In de tentoonstelling laten video’s zien wat de ontwerper of kunstenaar voor ogen heeft of hoe een object in werkelijkheid functioneert. Deze video’s zijn als serie vanaf 15 oktober op arttube.boijmans.nl te zien. Elke zondag wordt een interactieve rondleiding aangeboden, waarbij de ontwerpen en objecten worden gedemonstreerd.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van Eneco en BankGiro Loterij. 

Terug