Nieuwsbrief
Zomer in Boijmans en in de haven
juni 2011

Helly Oestreicher - Kleine Werken

Deze zomer wordt van kunstenaar Helly Oestreicher een selectie getoond van de kleine werken uit haar oeuvre in Museum Boijmans Van Beuningen.

Tegenwind (1994). Keramiek, glas, 40 x 44 x 17 cm. Foto: Thijs Quispel
Tegenwind (1994). Keramiek, glas, 40 x 44 x 17 cm. Foto: Thijs Quispel

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Helly Oestreicher’ dat een overzicht geeft van vijftig jaar werk, met teksten van onder andere Marjan Boot, Thimo te Duits, Beppe Kessler en Helly Oestreicher zelf. De tentoonstelling is van 25 juni t/m 25 september 2011 te zien.

Meer over de kunstenaar
Helly Oestreicher (1936) werd geboren in de Republiek Tsjechië en groeide op in Nederland. In 1958 studeerde zij Cum Laude af aan de IvKNO in Amsterdam, tegenwoordig de Gerrit Rietveld academie, waar zij vervolgens van 1979 tot 1990 doceerde. Oestreicher had solo-exposities in onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, De Beyerd in Breda en het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Helly Oestreicher is één van de keramisten die in de jaren ’60 brak met de keramische traditie.

Meer over het boek ‘Helly Oestreicher’
Het 206 pagina’s tellende boek toont een uitgebreid overzicht van het oeuvre van Helly Oestreicher. Van klei tot glas en van fotografie tot computer, Oestreicher werkt met een grote variatie aan materiaal en techniek en allen komen hierin aan bod. Het boek wordt geïllustreerd met vele mooie en grote foto’s van haar werk. Zowel ‘Boompje’ (1991), ‘Tegenwind’ (1994) als BB50 (1999) worden getoond op paginagrote beelden.

In het boek geven ook verscheidene vrienden, kunstkenners en de kunstenaar zelf hun visie op de het werk. Zo vertelt Beppe Kessler hoe Helly Oestreicher haar heeft geholpen met het kijken naar en beschrijven van haar werk. Marjan Boot beschrijft welke invloed het opgroeien met de opvattingen en idealen van het Bauhaus op Oestreicher’s ontwikkeling en stijl heeft gehad. Thimo te Duits, conservator Design bij Museum Boijmans Van Beuningen, zegt: “Oestreicher heeft vanaf het allereerste begin de vertrouwde waarden binnen de keramische tradities achter zich gelaten

Het boek ‘Helly Oestreicher’ is verkrijgbaar in de museumwinkel, prijs €40,-, ISBN 978-90-78670-19-3.

Terug