Nieuwsbrief
Zomer in Boijmans en in de haven
juni 2011

Een selectie uit de H+F Collectie

In het kader van het tienjarige mecenaat van kunstverzamelaar en kunstactivist Han Nefkens zijn vanaf 11 juni op meerdere plekken in het museum werken uit zijn H+F Collectie te zien.

Jeff Wall, Children (1988), 9 cibachrome dia's in lichtkasten, 73 cm doorsnee, Bruikleen: H+F Mecenaat 2007
Jeff Wall, Children (1988), 9 cibachrome dia's in lichtkasten, 73 cm doorsnee, Bruikleen: H+F Mecenaat 2007

Het gebied rondom de Robbrechttrap is ingericht met een selectie foto’s van de Nederlandse fotograaf Desiree Dolron en de foto-installatie ‘Children’ van Jeff Wall. In zaal 51 is een selectie van vijf foto’s van aanstormend internationaal talent Shirana Shahbazi (Teheran, 1974) geëxposeerd. Shahbazi onderzoekt in haar werk de relatie tussen de schilderkunst en de fotografie, waarbij ze de thema’s en de vormentaal van de Westerse kunstgeschiedenis inzet. Tegelijkertijd zijn in zaal 52 video’s te zien van Zwelethu Mthethwa (Durban, 1963), David Claerbout, (Kortrijk, 1969) en Salla Tykka (Helsinki, 1973). Net als in de foto’s van Shahbazi spelen in deze videowerken de specifieke eigenschappen van het medium een belangrijke rol. Regelmatig wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet. Vanaf 16 juli zijn in de vertrekken van het zogenaamde ‘Klaverblad’ verschillende sculpturen te zien van Ryan Gander.

Han Nefkens - 10 jaar mecenas
In de Willem van der Vorm galerij, de tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum, is een overzicht te zien van de vele projecten die Han Nefkens de afgelopen jaren initieerde en ondersteunde. Naast de H+F Collectie en het H+F Mecenaat, is Han Nefkens onder meer actief of actief geweest op het gebied van ‘cutting edge’ mode en is een speciale stichting, ArtAids, die middelen genereert ter bestrijding van HIV en AIDS. In een uitvoerige publicatie komen alle activiteiten van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens samen.

Terug