Nieuwsbrief
Zomer in Boijmans en in de haven
juni 2011

Van Picasso tot Kanye West

De Amerikaanse schilder George Condo maakte in de jaren ‘80 onderdeel uit van de florerende ´cutting edge’ kunstscene van New York, samen met schilders als Jean-Michel Basquiat en Keith Haring. Momenteel staat de schilder volop in de aandacht door onder meer zijn omstreden artwork voor het nieuwste album van de rapper Kanye West.

Memories of Picasso, 1989, Olie op canvas, 195 x 160, Frac Île-de-France, Collectie; © George Condo
Memories of Picasso, 1989, Olie op canvas, 195 x 160, Frac Île-de-France, Collectie; © George Condo

Kenmerkend voor het werk van George Condo (1957) zijn de moderne vertalingen van historische thema’s en klassieke schilderstijlen, zoals in de schilderijen ‘Memories of Rembrandt’ (1994) of ‘Memories of Picasso’ (1989). Condo benadert in deze schilderijen op verbazingwekkende wijze de stijl en het kleurgebruik van de klassieke meesters, maar voegt een niet te missen Condo-twist toe. Zijn absurdistische portretten hebben de aandacht getrokken van grootheden uit de muziek- en mode industrie. Recentelijk portretteerde Condo de rapper Kanye West voor de cover van zijn nieuwste album. De cover waarop de rapper naakt is afgebeeld met een demonische blik in zijn ogen, zorgde voor veel ophef in Amerika. De afgelopen jaren werkte de schilder tevens samen met grote namen uit de modewereld, zoals modeontwerper Adam Kimmel en kunst en design duo M/M (Paris), die eerder samenwerkte met onder meer Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin.

Museum Boijmans Van Beuningen toont ruim zeventig schilderijen en sculpturen van George Condo verdeeld over zeven zalen.

George Condo: Mental States is georganiseerd door Hayward Gallery in Londen, in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. De gast-conservator is Ralph Rugoff.

Terug