Nieuwsbrief
Geheimzinnigheid in de Onderzeebootloods
Mei 2011

Helly Oestreicher - Kleine Werken

25 juni – 25 september

In 1962 kocht Museum Boijmans Van Beuningen voor de eerste keer werk aan van beeldend kunstenaar Helly Oestreicher (1936). Bijna 50 jaar later presenteert het museum een selectie van werken uit haar veelzijdige oeuvre, waarin keramiek een belangrijke rol speelt.

Tegenwind (1994) 40 x 44 x 17 cm Keramiek, glas Foto: Thijs Quispel
Tegenwind (1994) 40 x 44 x 17 cm Keramiek, glas Foto: Thijs Quispel

Deze zomer presenteert Museum Boijmans Van Beuningen in enkele vitrines de expressieve werken van Helly Oestreicher. Er is een selectie van haar kleinere werken te zien, die zijn samengebracht uit de collectie van het museum en verschillende privé-collecties. Helly Oestreicher combineert in haar werk op verrassende wijze verschillende materialen, waaronder keramiek, glas, brons en porselein. Een voorbeeld van deze werkwijze is het werk ‘Tegenwind’ (1994) waarin het glas zich als een bel lijkt los te maken in tegengestelde richting van de keramische vorm. Helly Oestreicher laat zich in de keuzes die zij maakt leiden door de eigenschappen van het materiaal zoals de kleur, de textuur en de kwaliteit om ruimte te definiëren. De abstracte sculpturen die op deze manier ontstaan doen niet alleen een beroep op de zintuiglijke ervaring, maar ook op de verbeelding.

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen verschijnt het boek ‘HELLY OESTREICHER’ dat een overzicht geeft van vijftig jaar werk. De rijk geïllustreerde publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Boijmans Van Beuningen en in verschillende boekhandels. Uitgever: 99 Uitgevers/Publishers, prijs € 40, taal: Nederlands/Engels, ISBN 978-90-78670-19-3

Terug