Nieuwsbrief
Geheimzinnigheid in de Onderzeebootloods
Mei 2011

Han Nefkens - 10 jaar mecenas

25 juni – 2 oktober 2011

Het volledige boek ‘Han Nefkens - 10 jaar mecenas’, en de gelijknamige tentoonstelling over de mecenas en zijn genereuze initiatieven, staan deze zomer centraal in het museum.

Portret van Han Nefkens, foto: Santos Román
Portret van Han Nefkens, foto: Santos Román

Maak ruim drie maanden lang kennis met de wereld van Han Nefkens; schrijver, mecenas en kunstverzamelaar. Nefkens heeft zich de afgelopen tien jaar ingezet om kunstenaars en mode ontwerpers van de nieuwste generatie te steunen en hun werk onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Dit doel realiseert hij door samen te werken met musea en kunstinstellingen, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen. Boijmans legde Han Nefkens een serie vragen voor. Lees de rest van het interview hier.

1. Hoe word je een mecenas?
Praktisch iedereen kan mecenas worden, het is een kwestie van betrokkenheid, niet van geld. Wanneer twintig mensen ieder duizend euro per jaar inleggen heb je een mooi bedrag om een werk van te kopen, een opdracht te geven of een catalogus te maken.

2. Welke aankoop zal u altijd bijblijven en waarom?
Dat was het werk Children van Jeff Wall, het eerste werk dat ik kocht na mijn herstel van een ernstige ziekte. De negen foto's van kinderen zijn vol leven en hoop, dat sprak mij toen enorm aan en dat doet het nog steeds.

3. Is particulier mecenaat het alternatief voor overheidssubsidies, die op het moment sterk gekort worden?
Particulier mecenaat moet niet in de plaats komen van overheidssubsidies, het moet deze aanvullen. Kunst en cultuur zijn van levensbelang voor ons allemaal, dat moet de overheid erkennen en daar ook naar handelen.

Terug