Nieuwsbrief
Geheimzinnigheid in de Onderzeebootloods
Mei 2011

Ufo geland in museum

21 mei - 9 oktober 2011

De restauratie van de Futuro (1968), mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, is afgerond. U kunt in Museum Boijmans Van Beuningen een kijkje komen nemen in deze futuristische mobiele woning. Volg in de tentoonstelling ‘Futuro – Utopie in constructie’ ook de eeuwenoude zoektocht naar de perfecte vorm met objecten uit de Renaissance tot vandaag de dag.

Ontwerp: Thonik
Ontwerp: Thonik

Dit voorjaar toont het museum het originele prototype van Futuro, ontworpen door de Finse architect Matti Suuronen in 1968. Naar schatting zijn er ongeveer 60 exemplaren van deze ufo-achtige woning gebouwd, waarvan er verspreid over de wereld nog steeds een aantal in gebruik zijn als woning, café of kantoor. In de jaren na zijn introductie trok de futuristische woning de aandacht van fotografen, reclamemakers en kunstenaars waardoor de Futuro een iconische status ontwikkelde. Zo diende de vakantiewoning in 1970 als locatie voor een Playboy fotoshoot en werd een exemplaar in Duitsland ingepakt door land-art kunstenaar Christo.

Het prototype van Museum Boijmans Van Beuningen is de enige Futuro die opgenomen is in een publieke collectie. De Futuro is het middelpunt van de tentoonstelling die in totaal circa 200 objecten toont uit de kunstnijverheid-, design- en prentencollectie van het museum. Tevens worden er grote recente werken van Atelier Van Lieshout en Bruce Nauman uit de museumcollectie tentoongesteld.

Voor het programma van de feestelijke opening op zaterdag 28 mei, kijk hier.

Terug