Nieuwsbrief
De Collectie Verrijkt en win de Boijmans TV DVD-box
April 2011

Geheimzinnige tentoonstelling in de Rotterdamse haven

28 mei 25 september 2011

De namen van Michael Elmgreen en Ingar Dragset gaan deze zomer veel vallen. Het internationaal bekende Scandinavische kunstenaarsduo komt deze zomer naar Rotterdam waar ze vrij spel hebben in een loods waar ooit onderzeeboten werden gebouwd. Een ervaring om niet te missen...

Elmgreen & Dragset, Foto: Emanuele Cremaschi
Elmgreen & Dragset, Foto: Emanuele Cremaschi

Na hun ‘Prada-winkel’ in de woestijn van Texas en hun grote expositie op de Biënnale van Venetië, waar ze de Paviljoens van de Noordelijke landen ombouwden tot de villa’s van verzamelaars waar zich vreemde zaken afspeelden, is het tijd voor Elmgreen & Dragset om Rotterdam aan te doen. Vier zomermaanden lang is hun tentoonstelling The One & The Many te zien in de Onderzeebootloods op het RDM terrein, hartje haven Rotterdam.

It’s Never Too Late to Say Sorry
Het kunstenaarsduo zet hier een surrealistische en voyeuristische ervaring neer. De Onderzeebootloods krijgt een verlaten sfeer die tegelijkertijd humoristische elementen bevat en zelfs geluksmomenten uit onze jeugd oproept. Wat er precies getoond gaat worden, blijft geheim tot de opening op zaterdag 28 mei.

Op deze dag wordt ook het beeld ‘It’s Never Too Late to Say Sorry’ van het zelfde duo op de Coolsingel in Rotterdam onthuld. Het publieke kunstwerk bestaat uit een fraai vormgegeven vitrinekast met daarin een gepolijste roestvrij stalen megafoon. De vitrine staat op een sokkel van graniet. Iedere dag, net iets voor 12 uur, verschijnt een persoon die het deurtje van de vitrinekast opent en exact om 12 uur ’s middags met behulp van de megafoon over de Coolsingel schalt: “It’s never too late to say sorry”. De megafoon gaat terug in de kast en de stadsomroepende persoon verdwijnt om vervolgens een jaar lang iedere dag om twaalf uur zijn woorden te herhalen en daarmee het dagelijks leven in de binnenstad te onderbreken. Op subtiele poëtische wijze stelt het werk ons gedrag in de openbare ruimte aan de orde. ‘It’s Never Too Late To Say Sorry’ is een kunstwerk in opdracht van Sculpture International – die de Internationale Beelden Collectie van Rotterdam beheert.

De Onderzeebootloods uit 1937 is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. De loods is onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen werken sinds afgelopen zomer intensief samen en zullen vijf jaar lang hedendaagse kunstprojecten te realiseren in de Onderzeebootloods.

Terug