Nieuwsbrief
De Collectie Verrijkt en win de Boijmans TV DVD-box
April 2011

De Collectie Verrijkt

Vanaf 16 april 2011

Van Bosch tot Goya tot Magritte: Museum Boijmans Van Beuningen toont wederom zijn indrukwekkende collectie, nu in een geheel vernieuwde opstelling en verrijkt met ruim 20 topstukken uit musea in binnen- en buitenland.

Jan van Scorel (Schoorl 1495 - Utrecht 1562) Portret van een jonge scholier, 1531, olieverf op paneel, 46,6 x 35 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen
Jan van Scorel (Schoorl 1495 - Utrecht 1562) Portret van een jonge scholier, 1531, olieverf op paneel, 46,6 x 35 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Om de paar jaar wordt de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen opnieuw ingericht. Op 16 april is het weer zover! Na maanden van voorbereiden achter de schermen, schilderen en inrichten, opent het museum in meer dan veertig zalen haar eigen collectie in een compleet nieuw licht.

Pronkstukken uit het buitenland
Deze keer is de presentatie 'verrijkt' met ruim 20 bruiklenen uit andere musea in Nederland en uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Deze bijzondere verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen bevat onder andere meesterwerken van Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Rubens, Rembrandt, Dürer en Titiaan. Maar ook van Kandinsky en Magritte. Onder de ruim twintig schilderijen, die de verzameling van het museum gedurende drie jaar zullen verrijken, bevinden zich werken van onder meer Tintoretto, Goya en Van Gogh. Uit Antwerpen komt zelfs een portret van Memling.

400 meesterwerken
De twintig bruiklenen en een kleine 350 schilderijen en beelden uit de westerse kunst van 1500 tot 1940 zijn ingezet in een zeer verrassende, nieuwe opstelling, verdeeld over meer dan veertig zalen in het Van der Steur-gebouw. De Collectie Verrijkt is te bereiken via een eigen ingang, waardoor de bezoeker een klassieke museumervaring ondergaat en een ware reis door de kunstgeschiedenis maakt. Een reis langs meer dan 400 meesterwerken met nieuwe doorzichten, invalshoeken en ensembles.

Opening
Op zaterdag 16 april om 15.00 uur wordt De Collectie Verrijkt officieel geopend door directeur Sjarel Ex en gastconservator Peter Hecht. De opening vindt plaats in het Paviljoen/museumrestaurant.

Samenwerking
Concept, selectie en informatie op zaal werden verzorgd door de Utrechtse hoogleraar en gastconservator Peter Hecht, daartoe in de gelegenheid gesteld door de Vereniging Rembrandt. Voor de vormgeving tekent stylist Maarten Spruyt, met medewerking van beeldend kunstenaar P. Struycken, die het kleurenpalet voor de zaalkleuren heeft ontworpen.

De Collectie Verrijkt is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006), bestemd voor de collectie oude kunst in het museum, en mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, Sikkens en de Rabobank, educatief partner.

Films op ArtTube
Houdt ArtTube in de gaten: er verschijnen diverse films waarin conservatoren over hun favoriete object uit de collectie vertellen. Boeiende verhalen, gekke anekdotes en oprechte verwondering. Kijk hier!

Terug